Μεγάλη Πέμπτη ήταν χθες για τους Καθολικούς και ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη λειτουργία για τη γέννηση του Ιερατείου.

Το απόγευμα ο ποντίφικας έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 κρατουμένων σε φυλακή ανηλίκων, στην Τελετή του Νιπτήρος.

Ήταν το 2013, όταν ο ποντίφικας άρχισε να διοργανώνει την Τελετή του Νιπτήρος σε φυλακές, σπίτια ηλικιωμένων και με αστέγους αντί για ιερείς στους καθεδρικούς ναούς της Ρώμης, όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του.

«Ο καθένας μας μπορεί να αμαρτήσει, ο καθένας μας. Και αυτή η συνείδηση, αυτή η βεβαιότητα ότι καθένας από εμάς μπορεί να αμαρτήσει είναι που μας δίνει την αξιοπρέπεια, ακούστε αυτή τη λέξη, την αξιοπρέπεια του να είμαστε αμαρτωλοί», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο 86χρονος είχε παραπονεθεί για αναπνευστικές δυσκολίες και νοσηλεύτηκε για 4 μέρες σε νοσοκομείο, όπου έλαβε την κατάλληλη αντιβίωση.


Η Τελετή του Ιερού Νιπτήρος

«Ελπίζω να τα καταφέρω, γιατί δεν μπορώ να περπατήσω καλά, αλλά κατά το πλύσιμο των ποδιών σκέφτεσαι "ο Ιησούς μού έπλυνε τα πόδια, ο Ιησούς με έσωσε"», ανέφερε ο πάπας Φραγκίσκος.

Η Τελετή του Ιερού Νιπτήρος μνημονεύει την ταπεινοφροσύνη του Ιησού προς τους Αποστόλους τη νύχτα πριν από τη Σταύρωσή Του.

Στη λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους ιερείς να μη διχάζουν την Εκκλησία και να επιδιώκουν την αρμονία για να ξανακερδίσουν τους χαμένους πιστούς.

Ο ποντίφικας έδειξε σε καλή κατάσταση και διάβασε την ομιλία του με καθαρή και δυνατή φωνή για 20 λεπτά.