Θερμότατης υποδοχής έτυχε ο Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, με πλήθος κόσμου να κατακλύζει πανεπιστήμιο που επισκέφτηκε πριν από το τέλος της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα, κατά την οποία και άσκησε έντονες πιέσεις στον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ώστε να συνδράμει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. 

Το πρωί σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος πήγε στην πόλη Γκουανγκτζόου, όπου εκατοντάδες φοιτητές τον επευφημούσαν ζητώντας μια selfie ή μια χειραψία μαζί του. Ο Μακρόν μίλησε με φοιτητές στο γυμναστήριο της πανεπιστημιούπολης και απάντησε στις ερωτήσεις τους πριν από το δείπνο με τον Σι και συναντήσεις με Κινέζους επενδυτές.

Όλα αυτά την ώρα που, όπως σημειώνει η Daily Mail, στη Γαλλία καταγράφεται η ακραία αντίθεση των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που έβαλαν φωτιά σε ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια του προέδρου εν μέσω των ταραχών για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε η διεθνής πίεση στην Κίνα για να αναλάβει ρόλο υπέρ της ειρήνευσης στην Ουκρανία. Διότι αν το Πεκίνο εμφανίζεται επισήμως ουδέτερο, ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ποτέ καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ούτε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αντιθέτως, μετακινήθηκε πρόσφατα μέχρι τη Μόσχα για να προβάλει τη συμμαχία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη δημιουργία μαζί του ενός αντιδυτικού μετώπου.

Σε αυτήν τη συγκυρία ο Εμανουέλ Μακρόν τρέφει τη φιλοδοξία να γίνει η φωνή που ενώνει την Ευρώπη και για τον λόγο αυτόν προσκάλεσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τον συνοδεύσει στο Πεκίνο, όπως υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ότι υπολογίζει σε αυτόν «για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική» και για την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της τετ α τετ συνάντησής τους στο Πεκίνο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.