Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, ενώ μετά από 8 χρόνια εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ωστόσο, πάνω από έναν χρόνο μετά την απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, η Ρωσία είναι αυτή που προετοιμάζεται για τυχόν αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Μάλιστα, το Al Jazeera παρουσιάζει δορυφορικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τη χερσόνησο της Κριμαίας εν αναμονή μιας ουκρανικής προσπάθειας ανακατάληψής της.

Ειδικοί λένε ότι αυτά τα οχυρωματικά έργα είναι πιθανό να καταστήσουν οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια δύσκολη και αιματηρή.


Το σχέδιο άμυνας της Ρωσίας στην Κριμαία

Συγκεκριμένα, από τις ρωσικές δυνάμεις κατασκευάστηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο χαρακωμάτων και αμυντικών έργων, το οποίο εκτείνεται σήμερα σε όλα τα συνοριακά χωριά της Κριμαίας.

Κατά την ίδια περίοδο, πραγματοποιήθηκε επίσης η κατασκευή και επέκταση αρκετών σημαντικών στρατιωτικών βάσεων, σύμφωνα με τις εικόνες που δόθηκαν στο Sanad του Al Jazeera (ερευνητικό τμήμα του γνωστού Μέσου) από το SkySat και το Planet.com.

Δορυφορικές εικόνες από τις 27 Μαρτίου δείχνουν ότι η Ρωσία συνέχισε να επεκτείνει την αεροπορική βάση Μπελμπέκ. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα οχυρωματικά έργα συνεχίζονται.

Από το Al Jazeera υπενθυμίζεται πως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας έχει καταστήσει σαφές ότι ορίζει ως νίκη την ανάκτηση των συνόρων της το 1991, τα οποία είχε αναγνωρίσει η Ρωσία.

Ακόμα, τα Ηνωμένα Έθνη και όλοι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αναγνωρίζουν αυτά τα σύνορα, τα οποία περιλαμβάνουν την Κριμαία.

*Πληροφορίες: in.gr