Μπορεί τα παιδιά να φτάνουν για να λάβουν θεραπεία για τραυματισμούς σε νοσοκομείο του Σικάγο, ωστόσο φεύγουν έχοντας κερδίσει ένα… έργο τέχνης, το οποίο σχεδιάζεται για το καθένα ξεχωριστά χάρη σε έναν γιατρό «καλλιτέχνη».

art-on-arm-casts-shriners-childrens

Πιο αναλυτικά, η ορθοπεδικός-χειρουργός Dr Felicity Fishman στο νοσοκομείο Shriners Children είναι η γιατρός που σε μία δύσκολη για τα παιδιά στιγμή τούς προσφέρει μεγάλο χαμόγελο όταν φεύγουν για το σπίτι.

Από τον Μπομπ Σφουγγαράκη μέχρι και την Έλσα του Frozen

Έχει σχεδιάσει τα πάντα, από δεινόσαυρους και καρχαρίες μέχρι τον Μπομπ Σφουγγαράκη και την Έλσα του «Frozen» — όλα εξατομικευμένα με αποστειρωμένους μαρκαδόρους.

elsa-and-spongebob-art-on-casts-shriners-childrens-hospital

 

«Είναι πραγματικά μια ομαδική προσπάθεια. Η γιατρός και η νοσοκόμα στην κλινική ξεκινούν να συζητούν μπροστά στον ασθενή για το τι σχέδιο θα δημιουργήσουν πάνω στους επιδέσμους του, ώστε το παιδί να έχει κάτι να περιμένει – αντί να φοβάται».

Οι νοσοκόμες ενθαρρύνουν τα παιδιά να επιλέξουν κάτι πραγματικά μοναδικό. Το προσωπικό (νοσοκόμοι, αναισθησία, τεχνικοί απολέπισης) επιλέγει τα χρώματα των μαρκαδόρων και βοηθά στον σχεδιασμό του περιγράμματος. Τέλος, η χειρουργός ζωντανεύει την τέχνη.

Λυπούνται όταν αφαιρούν τον γύψο

shark-cast-decoration

«Υπήρξαν μερικά παιδιά που αγάπησαν τόσο πολύ τις ζωγραφιές τους που ήταν πραγματικά λυπημένοι που τους αφαιρούσαν τον γύψο», λέει η Fishman.

«Μια οικογένεια μου είπε ότι είδαν την κόρη τους (περίπου 2 ετών) να συζητεί με τον Μίκι Μάους που είχα ζωγραφίσει στο χέρι της».

Τα παιδιά συνήθως επιστρέφουν περίπου 3-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση για να αφαιρεθεί ο γύψος και οι ορθοπεδικοί τεχνικοί προσπαθούν να διατηρήσουν την τέχνη όταν η οικογένεια ζητήσει να τη διατηρήσει.

Παρόλο που οι ζωγραφιές έρχονται σε δεύτερο χρόνο από τη χειρουργική επέμβαση, όλοι στην ομάδα συμφωνούν ότι τα 10 λεπτά δημιουργικότητας εξακολουθούν να είναι σημαντικά για τη συνολική επιτυχία.