Η μαζική φυγή μεγιστανών από τη Νορβηγία το 2022 αιτιολογείται. 

Έρευνα της εφημερίδας «Dagens Naeringsliv» έδειξε ότι το 2022 εγκατέλειψαν τη Νορβηγία πάνω από 30 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, ένας αριθμός μεγαλύτερος από το άθροισμα όσων πλούσιων έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία 13 χρόνια.

Ακόμα περισσότεροι αναμένεται να φύγουν από τη χώρα μέσα στο 2023, αναφέρει ο «Guardian».

Οι αποφάσεις της κεντροαριστερής κυβέρνησης τον Νοέμβριο για μικρής κλίμακας αύξηση στους φόρους στην προσωπική περιουσία των πολύ πλούσιων είναι ο κύριος λόγος. 

Αφενός υπάρχει ο δημοτικός φόρος του 0,7% σε περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,7 εκατ. κορονών (περίπου 150.000 ευρώ) ανά άτομο ή για το διπλάσιο ποσό για τα ζευγάρια. Ο φόρος του κράτους είναι 0,3% στα στοιχεία άνω του 1,7 εκατ. κορονών.

Η κυβέρνηση αύξησε τον περασμένο Νοέμβριο τον κρατικό φόρο στο 0,4% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 εκατ. κορωνών (περίπου 1,75 εκατ. ευρωώ) το άτομο ή 40 εκατ. για το ζευγάρι.

Στην πράξη, οι αυξήσεις έφεραν το μέγιστο ύψος του φόρου στο 1,1%.

Ανάμεσα σε αυτούς τους πλούσιους μετανάστες είναι ο Κιελ Ίνγκε Ρόκε που επέλεξε το ειδυλλιακό Λουγκάνο στη βόρεια Ιταλία. Ο 64χρονος επιχειρηματίας τα τελευταία 15 χρόνια υπολογίζεται ότι είχε καταβάλει σε φόρους τα περισσότερα από κάθε Νορβηγό, συνολικά 1,5 δισ. κορόνες (131 εκατ. ευρώ).

Ακόμα και οι ζάπλουτοι, όμως, ψάχνουν για φίλους.  Ο Τορντ Κόλσταντ, με επενδύσεις σε ακίνητα και σε εκτροφεία σολομού, μετακόμισε από τη Νορβηγία στην Ελβετία γιατί θα πλήρωνε περίπου 6 εκατ. κορόνες σε φόρους για μια περιουσία που φτάνει το 1,5 δισ. κορόνες. Όπως λέει: «Όταν πήγα στην Ελβετία δεν είχα φίλους, αλλά τώρα είμαστε πολλοί και κάθε τόσο συναντιόμαστε για καφέ».