Για τα δύο ρομπότ σε νοσοκομείο του Σικάγου έχει ρεπορτάζ του MEGA. 

Δύο ρομπότ έχουν γίνει οι τέλειοι βοηθοί για τους νοσηλευτές σε νοσοκομείο του Σικάγο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταφέρουν κλινοσκεπάσματα και άλλες προμήθειες από όροφο σε όροφο και από δωμάτιο σε δωμάτιο, βγάζοντας λίγο βάρος από τους ώμους των νοσοκόμων.

Ρομπότ… νοσηλευτές

Η Μόξι το ρομπότ, γυρίζει τους διαδρόμους του νοσοκομείου Έλμχερστ στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δέχεται εντολές από το νοσηλευτικό προσωπικό. Ανοίγει με την κάρτα της τις πόρτες.

«Πηγαίνει από όροφο σε όροφο μεταφέροντας φάρμακα κι άλλες προμήθειες».

Η Μόξι όμως δεν είναι μόνη της. Εκείνη και το… δίδυμο συνονόματο αδελφάκι της δεν έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Τα καθήκοντά τους περιορίζονται στις βοηθητικές δουλειές.

«Έχουμε δύο ρομπότ στο νοσοκομείο και μεταξύ των δύο, εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, με μόνο ένα μικρό διάλειμμα για φόρτιση ενδιάμεσα. Έτσι, όταν σκέφτεστε τον αριθμό των ανθρώπων που θα χρειάζονταν για να κάνουν αυτήν τη δουλειά, θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον έξι άτομα για να κάνουν αυτόν τον όγκο εργασίας», λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χιράλ Πατέλ.

Τα στατιστικά στοιχεία του νοσοκομείου δείχνουν πως τα δύο ρομπότ έκαναν περίπου 1.800 παραδόσεις κάθε μήνα, διέσχισαν σχεδόν 1.600 χιλιόμετρα και έσωσαν το προσωπικό του νοσοκομείου πάνω από 2 εκατομμύρια βήματα πηγαίνοντας πέρα δώθε σε όλο το κτίριο.

«Μας αφήνει πολύ περισσότερο χρόνο για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στον ασθενή, να επικεντρωθούμε σε αυτό που συμβαίνει και να μην αποσπάται η προσοχή, φεύγοντας από τον όροφο», λένε οι νοσοκόμοι.

Δυνατότητες κατά… παραγγελία

Η Diligent Robotics που κατασκεύασε τα ρομπότ, δεν αποκάλυψε πόσα πληρώνουν νοσοκομεία όπως το Elmhurst Memorial για να έχουν στη διάθεσή τους τη Μόξι.

Διευκρίνισε όμως πρόκειται για μια συνδρομητική υπηρεσία. Δηλαδή, οι πελάτες υγειονομικής περίθαλψης πληρώνουν για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του Μόξι ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του νοσοκομείου τους.