Πυρετώδεις είναι οι προετοιµασίες για την επίσηµη τελετή ενθρόνισης του 41ου µονάρχη του Ηνωµένου Βασιλείου, που θα πραγµατοποιηθεί την 6η Μαΐου στο Αββαείο του Ουεστµίνστερ. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ και οι τριήµερες τιµητικές εκδηλώσεις αναµένεται να είναι το big event της άνοιξης, όχι µόνο για τους αριστοκρατικούς κύκλους, αλλά και για ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και τη «Γηραιά Ηπειρο», καθώς αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός υψηλού ενδιαφέροντος.

Συνολικά 2.000 εκλεκτοί καλεσµένοι θα παραστούν στην ιεροτελεστία για την αναγόρευση του Καρόλου σε βασιλιά, µεταξύ των οποίων η αφρόκρεµα των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Αννα-Μαρία, και ο πρωτότοκος γιος τους, Παύλος Γλίξµπουργκ, χωρίς όµως τη σύζυγό του, Μαρί-Σαντάλ, λόγω του αυστηρά προσωπικού χαρακτήρα των προσκλήσεων, οι οποίες είναι περιορισµένες ακόµη και στους A-Listers της αριστοκρατικής ελίτ, στην οποία ανήκει η σύζυγος του γιου του τέως βασιλιά των Ελλήνων.

89
Κάτι που «ξένισε» τους βασιλικούς συντάκτες είναι η παρουσία βασιλιάδων στην ενθρόνιση του Καρόλου και της Καµίλα, µιας και παραδοσιακά είθισται να µη δίνουν το «παρών» ο ένας στη στέψη του άλλου. Ωστόσο αυτή η εξαίρεση στο πρωτόκολλο προκάλεσε µια ευχάριστη έκπληξη.

Λαμπερά πρόσωπα

Στον κατάλογο των καλεσµένων που θα δώσουν το «παρών» στην ξεχωριστή τελετή συγκαταλέγεται ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο οποίος έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία του µαζί µε τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σαρλίν. Στην κοσµοϊστορική στιγµή της ενθρόνισης του Καρόλου έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν ο πρίγκιπας Φουµιχίτο και η πριγκίπισσα Κίκο της Ιαπωνίας, ενώ έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν τη στέψη ο βασιλιάς Καρλ Γκουστάφ της Σουηδίας και η κόρη και διάδοχός του, πριγκίπισσα Βικτόρια. Το «παρών» θα δοθεί και από τα ανάκτορα της ∆ανίας, καθώς στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Μαίρη, ενώ από την ισπανική αυλή λέγεται ότι θα παραστούν ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια.

Σύντομη και λιτή θα είναι η θρησκευτική τελετή, με τις λεπτομέρειες να ενέχουν ιδιαίτερους συμβολισμούς


Οσο για το τελετουργικό, αξίζει να σηµειωθεί ότι θα έχει έντονο ελληνικό «άρωµα», προκειµένου το νέο βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας να αποτίσει φόρο τιµής στον αείµνηστο δούκα του Εδιµβούργου, Φίλιππο, ο οποίος είχε ελληνική καταγωγή, µε τον Κάρολο να έχει χτίσει στο πέρασµα των χρόνων ισχυρούς δεσµούς µε την πατρίδα του πατέρα του.

Ο νέος µονάρχης ζήτησε µια σύντοµη και λιτή θρησκευτική τελετή, µε τις λεπτοµέρειες να ενέχουν ιδιαίτερους συµβολισµούς.
Το λάδι µε το οποίο θα χριστούν ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος της Βρετανίας, το οποίο καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήµ τον Μάρτιο, θα περιέχεται σε χρυσό δοχείο µε τη µορφή αετού, ενώ για πρώτη φορά ο Κάρολος ζήτησε η Λειτουργία στην ενθρόνισή του να τελεστεί υπό τους ήχους ελληνορθόδοξης βυζαντινής µουσικής, που θα εκτελεστεί από το Byzantine Chant Ensemble.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά»