Ο εκκωφαντικός ήχος της ρουκέτας και των πυροβολισμών ξύπνησε τους αμάχους της πρωτεύουσας Χαρτούμ, το βράδυ της Τρίτης.

Η 24ωρη εκεχειρία που ξεκίνησε προχθές το απόγευμα, έπειτα από αμερικανικές πιέσεις, δυστυχώς δεν διήρκεσε. Ο στρατός των παραστρατιωτικών, δηλαδή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021, συμφώνησαν σε μια... προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Όμως, μέσα σε λίγες ώρες, η νύχτα έγινε μέρα από τα πυρά και τις εκρήξεις. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για αθέτηση της συμφωνίας και ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 290.

Σε αυτό το χάος παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες Έλληνες. Οι δύο τραυματισμένοι συμπολίτες μας ενημερώθηκαν χθες ότι πρέπει να εκκενωθεί το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονταν από το Μεγάλο Σάββατο, επειδή δέχθηκε βομβιστική επίθεση. Τους είπαν, δηλαδή, να φύγουν χωρίς να έχουν προηγουμένως κάνει την επέμβαση για την οποία περίμεναν τόσες ημέρες. Συγγενείς και φίλοι των τραυματιών, κάποιοι εκ των οποίων κρύβονται στη Μητρόπολη, επικοινώνησαν με την «Α» και έκαναν έκκληση για βοήθεια. Οι άνθρωποί τους χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι ίδιοι προμήθειες.

Βοήθεια

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκρίθηκε γρήγορα στο αίτημα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Νίκου Δένδια, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου είναι πλέον σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δύο Έλληνες τραυματίες. Δυστυχώς, θαύματα δεν γίνονται. Δεδομένης της εμπόλεμης κατάστασης στο έδαφος, δεν είναι εφικτή -προσώρας- επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Ωστόσο, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών τόσο των τραυματιών όσο και των άλλων Ελλήνων στο Χαρτούμ.

Καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση των συσχετισμών δυνάμεων στην περιοχή, εκτιμούν ότι η κρίση δεν θα επιλυθεί σύντομα. Συγκρούονται δύο δυνατοί στρατοί, αμφότεροι με δυνατές «πλάτες». Ο μεν τακτικός στρατός υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, ο δε Ντάγκαλο έχει επαφές με Εμιράτα και Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, μόλις βρεθεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», οι άμαχοι συμπατριώτες μας θα απομακρυνθούν από το «φλεγόμενο» Χαρτούμ μαζί με τους Γάλλους και τους Ιταλούς της περιοχής.

Η στενή συνεργασία της Ελλάδας με Αίγυπτο και Εμιράτα, αδιαμφισβήτητα είναι ένα δυνατό (νεοαποκτηθέν) «χαρτί». Το σίγουρο είναι ότι οι συμπατριώτες μας είναι τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, αν σκεφτεί κάποιος ότι λίγα χρόνια πριν οι διπλωματικές μας σχέσεις με τις ισχυρές αυτές χώρες ήταν από κλονισμένες έως... ανύπαρκτες.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/4