Λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό των πρώτων Ελλήνων από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων ήταν και οι δύο τραυματίες από τις ρουκέτες που σήμαναν την αρχή του εμφυλίου το Μεγάλο Σάββατο, ακολούθησε διπλωματικός μαραθώνιος για την εκκένωση δεκάδων άλλων συμπατριωτών μας.

Χθες το πρωί, ένδεκα Έλληνες πολίτες έφτασαν στο Τζιμπουτί με τη συνδρομή της Ιταλίας, το μεσημέρι πέντε συμπατριώτες μας ακολούθησαν με ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος και το βράδυ πληροφορίες επέμεναν ότι επίκειται απεγκλωβισμός και άλλων Ελλήνων από γερμανικές δυνάμεις.
Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους περίπου είκοσι οκτώ Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί, περί τους δέκα έφυγαν από τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής με ιδία μέσα, οι περισσότεροι με εμπορικές πτήσεις.
Στις πέντε το απόγευμα, το Ελληνικό C-27 αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου για το Τζιμπουτί, ώστε να επιβιβαστούν σε αυτό εκείνοι που θέλησαν να φύγουν. Ύστερα, το αεροσκάφος διένυσε ξανά την 4,5 ωρών απόσταση προς την Αίγυπτο για ανεφοδιασμό, προτού πετάξει για την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», στόχος του υπουργείου Εξωτερικών είναι να επαναπατρίσει όλους τους Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα μας. Ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων που παραμένουν στο Σουδάν δεν δίνεται στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας, ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές λένε στην εφημερίδα μας ότι οι ελληνικές Αρχές είναι σε επικοινωνία με όλους. Περιμένουν «παράθυρο ευκαιρίας» ώστε να επαναπατριστούν.

Το μήνυμα

Οι αυτονόητες και κατά κοινή ομολογία υπεράνθρωπες προσπάθειες της Ελλάδας να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους της από την εμπόλεμη ζώνη βρήκαν συμμάχους εντός ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία), αλλά δεν βρήκαν σύμμαχο την ΕΕ συλλήβδην. Εξού και οι αιχμές που άφησε ο Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είναι κατ’ ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η «Στρατηγική Πυξίδα» και να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Ως Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό». Η ισχύουσα «Στρατηγική Πυξίδα» στην οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας ψηφίστηκε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τον Μάρτιο του 2022. Είναι ένα κείμενο 47 σελίδων που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τα μέσα για να προστατεύει τους πολίτες της. Συμπεριλαμβάνει και μια αναφορά στο λεγόμενο «Rapid Deployment Capacity». Δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Δυνατότητα Ταχείας Ανάπτυξης 5.000 ατόμων έως το 2025 για καταστάσεις κρίσεων. Γι’ αυτό και ορισμένοι βιάστηκαν να μιλήσουν τότε για τη «μαγιά» του Ευρωστρατού. Στόχος αυτής της νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης θα είναι να δρα σε δύσκολες συνθήκες και να δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης. Πάντως, μολονότι δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία για τη σύσταση αυτής της «ομάδας», μιας και έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας έως το 2025, η ελληνική διπλωματία διατείνεται ότι η ΕΕ θα έπρεπε από τώρα να έχει έστω και μια μικρή δυνατότητα να επεμβαίνει. Αλλιώς, προς τι οι πανηγυρισμοί για τη «Στρατηγική Πυξίδα»;

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 25/4