Εκατοντάδες Έλληνες ομογενείς παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους με την ζωή τους να διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο καθημερινά. Για έβδομη ημέρα στους δρόμους του Χαρτούμ επικρατεί το χάος των πυροβολισμών. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις σκληρές μάχες ανάμεσα στον Εθνικό Στρατό και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν. Οι τραυματίες ξεπερνούν τις 3.500.

«Κάθε μέρα είμαστε έτσι, με βόμβες, με σφαίρες, κοιμόμαστε κάτω από τα κρεβάτια. Κάθε ημέρα γίνονται αυτά τα πράγματα. Εμείς εδώ πεθαίνουμε τώρα».

Τρόπος διαφυγής από την χώρα δεν υπάρχει και οι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Τσαντ στα δυτικά του Σουδάν δεν προέρχονται από την πρωτεύουσα που βάλλεται από ξηρά και αέρα, νύχτα και ημέρα.

Με την κατάσταση να κλιμακώνεται, καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται σήμερα δεκτική σε μία εκεχειρία ούτε με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν έκκληση για 48 ώρες κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να εκκενωθούν οι πυκνοκατοικημένες περιοχές στο Χαρτούμ και να βγουν από την χώρα οι βαριά τραυματίες και τα παιδιά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα πως ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Ντζιμπουτί προκειμένου να μπορέσουν να επέμβουν εάν χρειαστεί για να φύγουν από την χώρα οι Αμερικανοί Πολίτες. Σε ανάλογο σχεδιασμό φαίνεται πως προχωρούν και άλλες δυτικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.