Να κηρύξουν αμέσως εκεχειρία και να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, ζήτησε ο Λευκός Οίκος από τις εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από τη χώρα αυτή.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι Αμερικανοί πολίτες άρχισαν να φτάσουν στο Πορτ Σουδάν και οι ΗΠΑ τους παρέχουν διευκολύνσεις για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο των ΗΠΑ να αναπτύξουν ειρηνευτική δύναμη στο Σουδάν.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να επαναλειτουργήσει η διπλωματική αντιπροσωπεία τους στο Σουδάν μόλις αυτό καταστεί ασφαλές.

Προς το παρόν, χιλιάδες Αμερικανοί που βρίσκονται στο Σουδάν – πολλοί έχουν διπλή υπηκοότητα – προτρέπονται να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

«Θα θέλαμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερους Αμερικανούς μπορούμε», είπε ο Σάλιβαν, σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στον απεγκλωβισμό τους δια ξηράς.