Η Αντιόχεια είναι σήμερα μια πόλη-φάντασμα, όπου τα κουφάρια από τα ερειπωμένα κτίρια θυμίζουν ότι από το σταυροδρόμι αυτό των πολιτισμών τελευταίος πέρασε ο θάνατος. Όταν το αεροσκάφος προσγειώνεται στο γειτονικό αεροδρόμιο, ελάχιστα προϊδεάζουν για την εικόνα καταστροφής που ακολουθεί. Οι ζημιές στον διάδρομο αποπροσγείωσης και στους γύρω δρόμους έχουν αποκατασταθεί. Στα πρώτα χιλιόμετρα προς την πόλη οι ζημιές που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι σχετικά περιορισμένες. Ξαφνικά, στα 5-10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης έχεις την αίσθηση ότι περνάς μία νοητή γραμμή. Από το σημείο εκείνο και πέρα τίποτα δεν έχει μείνει αλώβητο, όχι κτίριο αλλά ούτε δωμάτιο.

Πόλη-φάντασμα

Screenshot_2023-04-24_at_14_55_17

Αργά το απόγευμα ο ήλιος αρχίζει να πέφτει, τα κτίρια, άλλα γερμένα, μισογκρεμισμένα, άλλα σκελετωμένα, κάνουν πιο βαθύ το σκοτάδι. Οι μόνες ενδείξεις ζωής είναι οι πάνοπλοι άνδρες της Χωροφυλακής, ενίοτε κομάντος με στολή παραλλαγής, που περιπολούν και οι φωτιές στους πρόχειρους ή οργανωμένους καταυλισμούς που έχουν στηθεί διάσπαρτα.
Στους καταυλισμούς τη δυστυχία σπάνε τα χαμόγελα των παιδιών, πραγματική όαση, που κάνουν όμως αισθητή τη «γροθιά στο στομάχι», περιμένοντας κάποιο γλυκό ή ένα μικρό χαρτζιλίκι -τα μοναδικά πράγματα στα οποία μπορούν να ελπίζουν άμεσα- από αυτή την περίεργη ομάδα ανθρώπων με τα αστραφτερά αυτοκίνητα και τις περίεργες ενδυμασίες.

Οικουμενικός Πατριάρχης

Screenshot_2023-04-24_at_14_55_27

Σε αυτή την πόλη βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με εκπροσώπους των τριών αβραμικών θρησκειών στην Τουρκία, δηλαδή τις χριστιανικές ομολογίες, τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους. Μαζί τους ήταν επίσης και ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, που ήρθε τις προηγούμενες ημέρες από την έδρα του στη Δαμασκό της Συρίας για να προσευχηθεί με αφορμή το Πάσχα στην τραυματισμένη πόλη, η οποία μαζί με τις γύρω περιοχές βρίσκεται στην πνευματική του δικαιοδοσία. Η επίσκεψη στάθηκε αφορμή για να συναντηθούν οι δύο Πατριάρχες και να συζητήσουν τις ανάγκες της τοπικής Εκκλησίας μετά τους φονικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν και ορθόδοξους ναούς.
Παρόντες στην Αντιόχεια ήταν επίσης ο Αρχιραβίνος των Εβραίων της Τουρκίας, Ισάκ Χαλέβα, ο Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας, Σαχάκ Μασαλιάν, ο Μητροπολίτης των Σύριων Ορθοδόξων Κωνσταντινούπολης, Γιουσούφ Τσετίν, ο Επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, Μασιμιλιάνο Παλινούρο, ο αναπληρωτής Πατριάρχης των Συρο-Χαλδαίων, Φρανσουά Γιακάν, ο πνευματικός ηγέτης των Καθολικών Αρμενίων, καθηγητής Λεβόν Ζαεκιγιάν και άλλοι.

Screenshot_2023-04-24_at_14_55_51

 

 Κίνηση υψηλού συμβολισμού

Screenshot_2023-04-24_at_14_55_57

Επρόκειτο για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς η συνάντηση όλων των θρησκειών σε έναν χώρο που μόνο πόνο προκαλεί, μαζί με τους πολίτες που βίωσαν τη φρίκη του σεισμού, έγινε την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού.
Φέτος τον Απρίλιο συνέπεσαν οι τρεις μεγάλες θρησκευτικές εορτές των Χριστιανών, των Μουσουλμάνων και των Ιουδαίων (Πάσχα, Ραμαζάνι, Πεσάχ), γεγονός που συμβαίνει κάθε 36 χρόνια.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν τους κατεστραμμένους από τους σεισμούς ναούς διάφορων θρησκειών -την ορθόδοξη εκκλησία στο Σπήλαιο του Αγίου Πέτρου, το τέμενος Χαμπίμπ Νετζάρ, τη συναγωγή της Αντιόχειας, τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και την προτεσταντική εκκλησία της πόλης- και λειτούργησαν μπροστά στα χαλάσματά τους, ο καθένας με το δικό του τυπικό.
Προτού επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκαν τους σεισμοπαθείς σε έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς σε δείπνο ιφτάρ, δηλαδή το δείπνο με το οποίο σταματούν τη νηστεία τους οι Μουσουλμάνοι. Εκεί παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ, και ο δήμαρχος του Πέρα, Χαϊντάρ Αλί Γιλντίζ, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την επίσκεψη.

 «Η ορθόδοξη κοινότητα στο πλευρό των σεισμοπαθών»

Όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η ορθόδοξη κοινότητα στάθηκε στο πλευρό των σεισμοπαθών, διοργανώνοντας εκστρατείες βοήθειας όχι μόνο εντός της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό. Τόνισε επίσης ότι στη χριστιανική παράδοση η αγάπη προς τον Θεό μετριέται με τη συμπαράστασή μας στον συνάνθρωπό μας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Σάββατο 22 Απριλίου 2023