H πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ που διεξάγεται στην Πράγα, δέχθηκε επίθεση με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς από τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Δημητρίου στην παρέμβασή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε στις ομοιότητες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τόνισε ότι η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας υπαγορεύει την ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης σε συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Μετά την παρέμβαση της κας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης πήρε τον λόγο για να αντικρούσει τις αναφορές της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής για Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη βάσει των Συνθηκών Ζυρίχης - Λονδίνου και ως εκ τούτου, ύστερα από το πραξικόπημα του 1974 έπρεπε να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους.


Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανέφερε επίσης ότι «ίσως να φταίει το νεαρό της ηλικίας σας» επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσει την θέση της κα. Δημητρίου την χαρακτήρισε... «εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Η αναφορά του στο νεαρό της ηλικίας της προέδρου της Κυπρακής Βουλής εξόργισε την κυρία Δημητρίου, καταγγέλοντας, τη σεξιστική επίθεση και σημειώνοντας σε έντονο ύφος:

«Δεν είμαι αντιπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, είμαι εκπρόσωπος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σοβαρά τώρα; Αναφέρεται στην ηλικία μου; Αποδεχόμαστε εδώ σεξιστική συμπεριφορά; Δεν έχω κάτι άλλο να πω, με απογοητεύει αυτό και αναμένω τη στήριξη όλων εδώ.»

Δείτε το βίντεο του alphanews.live με το επεισόδιο και την αντίδραση της κας Δημητρίου: