O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τηλεοπτικό του spot ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, επαναφέρει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και εμφανίζει το σύνολο σχεδόν των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή.

Τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, αλλά και η Δυτική Θράκη εμφανίζονται κάτω από την τουρκική ημισέληνο σε προεκλογικό σποτ του AKP, του κόμματος Ερντογάν.

Το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σημαία της Τουρκίας, ανέβηκε στα social media του AKP για να τιμήσει την Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού, που αποτελεί εθνική γιορτή για τη γείτονα χώρα. Η επέτειος καθιερώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς στις 23 Απριλίου 1920 ιδρύθηκε η τουρκική Εθνοσυνέλευση, που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας και η οποία αφιερώθηκε από τον Τούρκο ηγέτη στα παιδιά.

Παράλληλα, η Αθήνα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν θα επιτραπεί η εσωτερική τουρκική πολιτική αντιπαράθεση να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, δήλωσε: «Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».

Η τοποθέτηση του κ. Αρναούτη ήρθε ως απάντηση των δηλώσεων Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TV100, με τις οποίες επανέφερε την ατζέντα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε ότι είναι δικές μας. Δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους», ενώ παράλληλα δικαιολογεί τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.