Λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, εγκατέλειψε τη χώρα, ύστερα από σύντομη επίσκεψή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου ζει αυτοεξόριστος, ένα άγαλμά του με προφανή στόχο τη γελοιοποίηση έκανε την εμφάνισή του στη φημισμένη πλατεία Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης.

Πιο αναλυτικά, το άγαλμα με τον Χουάν Κάρλος να σημαδεύει με κυνηγετικό όπλο τοποθετήθηκε έτσι ώστε να τον δείχνει να έχει στο σταυρόνημά του ένα μεγαλύτερο άγαλμα μιας αρκούδας, που είναι το έμβλημα της ισπανικής πρωτεύουσας.

Ο Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε το 2014 ύστερα από 39 χρόνια στον θρόνο της Ισπανίας, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την αγάπη του για το κυνήγι.

Η «παρέμβαση» του Χιλιανού καλλιτέχνη

Ο δημιουργός του αγάλματος από πολυουρεθάνη, ο Χιλιανός καλλιτέχνης Νικολάς Μιράντα, δήλωσε ότι είχε μελετήσει προσεκτικά από βίντεο τον χώρο της πλατείας και επέλεξε να τοποθετήσει το δημιούργημά του την ώρα που οι αστυνομικοί άλλαζαν βάρδια. Το έργο έμεινε μόνον δέκα λεπτά στο σημείο, προτού το απομακρύνει, αλλά φωτογραφίες του έκαναν το γύρο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και ισπανικών ΜΜΕ, ανακαλώντας μνήμες από διάφορα περιστατικά αρνητικής δημοσιότητας στα οποία είχε πρωταγωνιστήσει ο Χουάν Κάρλος.

Το 2006 τα ανάκτορα είχαν διαψεύσει ότι ο τότε βασιλιάς είχε σκοτώσει μια μεθυσμένη με βότκα εξημερωμένη αρκούδα στη διάρκεια ταξιδιού του στη βόρεια Ρωσία το 2006, αλλά δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει φωτογραφίες του Χουάν Κάρλος, που πόζαρε μπροστά από έναν σκοτωμένο ελέφαντα στη διάρκεια ενός σαφάρι στην Μποτσουάνα το 2012, εποχή που η Ισπανία κλυδωνιζόταν από οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να καταποντιστεί η δημοτικότητά του.

Η κριτική εις βάρος του Χουάν Κάρλος δεν έχει σταματήσει στην Ισπανία. Ο πρώην βασιλιάς αναχώρησε χθες Τρίτη από τη χώρα μετά τη δεύτερη επίσκεψη στην πατρίδα του από το 2020, που μετακόμισε στο Αμπού Ντάμπι ενώ ήταν στο επίκεντρο αρκετών ερευνών για διαφθορά. Στη διάρκεια της παραμονή του στην Ισπανία ο λάτρης της ιστιοπλοΐας Χουάν Κάρλος έμεινε και στο Sanxenxo στις βορειοδυτικές ακτές της χώρας, όπου το γιοτ του μετείχε σε ιστιοπλοϊκό αγώνα.