Έκκληση στην Ε.Ε. να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας απηύθυνε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ως επιβράβευση για τη συνεισφορά του Κιέβου στην ευρωπαϊκή ασφάλεια με την αντίσταση στη ρωσική εισβολή.

Συγκεκριμένα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε πως η Ουκρανία «είναι προκεχωρημένο φυλάκιο για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου», με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ στο πλευρό της σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη με στόχο την προετοιμασία της ανοικοδόμησης της χώρας.

«Η Ουκρανία συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια»

«Ο ευφυέστερος τρόπος να ευχαριστήσουμε τους Ουκρανούς γι’ αυτό που κάνουν είναι να επιταχύνουμε τη δυνατότητά τους να γίνουν μέρος των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε ακόμη η Μελόνι.

Η Ουκρανία, η οποία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. μαζί με τη Μολδαβία τον περασμένο Ιούνιο, πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους της να την αποδεχθούν σύντομα στην Ένωση, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί πολλά χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες έχουν αποφύγει προσεκτικά να υιοθετήσουν τους φιλόδοξους στόχους του Κιέβου. Όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπλεξε το εγκώμιο της Ουκρανίας για την πρόοδο που έχει σημειώσει για την ένταξή της στην Ε.Ε., τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει «αυστηρό χρονοδιάγραμμα».