Αν και η Κίνα άργησε να μπει στην «κούρσα της εξερεύνησης του διαστήματος», έχει μπει στη φάση προετοιμασίας και φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χτίσει σεληνιακή βάση στο φεγγάρι.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο φυσικός Γου Γουεϊρέν, διευθυντής της κινεζικής αποστολής στη Σελήνη, το Πεκίνο θέλει να δημιουργήσει στο δορυφόρο της Γης έναν επιστημονικό και ερευνητικό σταθμό πριν τα τέλη της δεκαετίας. «Μέχρι το 2030 τα χνάρια των Κινέζων θα είναι στο φεγγάρι. Δεν τίθεται θέμα», δήλωσε.

Κούρσα Κίνας - Ρωσίας με ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία για την κατάκτηση της Σελήνης

Τα σχέδια αυτά έρχονται δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση από την Κίνα ενός πλάνου να στήσει κοινή βάση με τη Ρωσία στη Σελήνη μέχρι το 2035. Κι οι τελευταίες δηλώσεις από το Πεκίνο αφήνουν να εννοηθεί ότι Κίνα και Ρωσία επισπεύδουν τα σχέδιά τους για να επικρατήσουν στην κούρσα κατασκευής βάσης στη Σελήνη από την ομάδα στην οποία μετέχουν οι διαστημικές υπηρεσίες Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καναδά και Ιαπωνίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Έγγραφα που διέρρευσαν τον περασμένο χρόνο υποδείκνυαν ότι η NASA σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή σεληνιακής βάσης το 2034, αλλά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει εκφράσει ελπίδες να έχει στήσει μόνιμη βάση στο φεγγάρι μέχρι τα τέλη αυτής της δεκαετίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι σχετικές εργασίες ίσως ξεκινήσουν με την αποστολή Artemis VII, που ίσως ξεκινήσει το 2029 ή το 2030 ανάλογα με την εκπλήρωση στόχων που έχει θέσει νωρίτερα το πρόγραμμα.

Το χρονοδιάγραμμα της Κίνας για τη Σελήνη

Η Κίνα εκτόξευσε το 2007 το μη επανδρωμένο Chang'e 1, που έκανε ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη και έξι χρόνια αργότερα, πραγματοποίησε μια επιτυχημένη μη επανδρωμένη προσελήνωση.

Το 2019 η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που προσεδάφισε σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και στα τέλη του 2020 το διαστημικό σκάφος της, Chang'e-5, μετέφερε στη Γη δείγματα πετρωμάτων και εδάφους, που συνέλεξε από την επιφάνεια του φεγγαριού σε άλλη μια επίδειξη των αυξανόμενων ικανοτήτων του Πεκίνου στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα του Πεκίνου, η Κίνα θα εκτοξεύσει το 2026 το Chang'e 7 για μια «συνολική αποστολή έρευνας» με στόχο την αναζήτηση νερού στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Δύο χρόνια αργότερα το Chang'e 8 θα συμβάλει στην κατασκευή ενός διεθνούς σεληνιακού σταθμού, διαθέσιμου για χρήση από άλλες χώρες, όπως είπε ο Γου στο κρατικό δίκτυο China Central Television. «Πρωταρχική αποστολή του θα είναι η αναζήτηση πόρων στη Σελήνη και η διεξαγωγή πειραμάτων για την επαναχρησιμοποίησή τους. Επί παραδείγματι θα βοηθήσει να απαντηθούν ερωτήματα όπως κατά πόσον μπορούν να οικοδομηθούν κτίρια εκεί, αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τούβλα και πώς θα διεξάγονται οι επικοινωνίες», σημείωσε ακόμη.