Πολλά εκατομμύρια δολάρια θα στοιχίσει η στέψη του βασιλιά Καρόλου στους Βρετανούς φορολογούμενους. Ειδικότερα, ο λογαριασμός για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου ξεπέρασε τα 312 εκατομμύρια δολάρια, λόγω και της πανάκριβης επιχείρησης ασφαλείας που έχει τεθεί σε ισχύ εν όψει της ιστορικής ημέρας.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψε στην Sunday Mirror ότι το κόστος της στέψης του βασιλιά Καρόλου έχει αυξηθεί λόγω του τεράστιου λογαριασμού για να θωρακιστεί το Λονδίνο κατά την τελετή στέψης.

Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού- περίπου -187 εκατομμύρια δολάρια- θα διατεθεί για την ανάπτυξη χιλιάδων αστυνομικών και ομάδων προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν στην τελετή και τους τριήμερους εορτασμούς στη βρετανική πρωτεύουσα

Το τελικό κόστος ανεβαίνει δυσθεώρητα, παρά τις επιθυμίες του νέου μονάρχη για μια σύγχρονη και οικονομικά αποδοτική μοναρχία.

 Πόσο είχε κοστίσει η στέψη της Ελισάβετ

Η διοργάνωση της Στέψης της Βασίλισσας το 1953 κόστισε στη Βρετανία σχεδόν δύο εκατομμύρια λίρες– περίπου 59 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα. Ωστόσο, οι συνεχώς αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια και μια σειρά από προγραμματισμένες εγχώριες διαμαρτυρίες οδήγησαν το κόστος για την εκδήλωση του Σαββάτου - με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» στα ύψη, πολύ πάνω δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις των 125 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψαν ότι έχει καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για τους αξιωματούχους που θα φθάσουν στο Λονδίνο αεροπορικώς. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρότερα στα σημεία προσγείωσης, τα οποία περιλαμβάνουν το RAF Northolt στο Middlesex και το RAF Biggleswade στο Beds.

 Φόβοι για ταραχές

Η βρετανική πρωτεύουσα θωρακίζεται εν μέσω φόβων ότι οι διαδηλωτές για την κλιματική αλλαγή και οι εχθροί της μοναρχίας θα μπορούσαν να διαταράξουν τις εκδηλώσεις. Ομάδες ακτιβιστών όπως η Just Stop Oil και η Republic θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να προκαλέσουν αναστάτωση.

Στο πλαίσιο μίας μεγάλης επιχείρησης για να σταματήσουν τα πιθανά σαμποτάζ και οι ύποπτες δράσεις την Ημέρα της Στέψης τεράστιος αριθμός ένοπλων αξιωματικών θα αναπτυχθεί στους δρόμους, ελεύθεροι σκοπευτές σε στέγες και αστυνομικά drones θα παρακολουθούν τα πλήθη.

Οι Ειδικές Δυνάμεις θα βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα ως μέρος του Αντιτρομοκρατικού Αμυντικού Μηχανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, με ελικόπτερα Blue Thunder 2 σε ετοιμότητα σε περίπτωση επίθεσης.

 Η «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα»

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών παραδέχονται ότι το τελικό ποσό είναι «τρελό» , έχει να κάνει όμως με ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια γεγονότα στην πρόσφατη ιστορία. «Χιλιάδες άνθρωποι εμπλέκονται – πολλοί εργάζονται υπερωρίες. Η είσοδος αξιωματούχων στη χώρα και η διαμονή τους, είναι μια κόλαση από μόνη της. Θα τους παραλάβει ως επί το πλείστον αστυνομική συνοδεία από τα αεροδρόμια. Αυτό είναι ένα μικρό γρανάζι σε αυτό το γιγάντιο μηχάνημα ασφαλείας - υπάρχουν πολλά περισσότερα στη λειτουργία» λένε παράγοντες του υπουργείου.

 Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Mark Scoular , ο οποίος υπηρέτησε στους γάμους του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι και διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Προετοιμασίας Έκτακτης Ανάγκης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012,  πιστεύει ότι ο τελικός λογαριασμός ασφαλείας θα είναι ακόμα υψηλότερος. «Τα 150 εκατομμύρια λίρες είναι πολλά, αλλά νομίζω ότι το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο, επειδή η δουλειά που γίνεται σε μια εκδήλωση όπως αυτή είναι τερατώδης. Την ίδια την Ημέρα της Στέψης, θα αναπτυχθούν χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές μονάδες σε όλο το Λονδίνο. Θα υπάρξουν τεχνικοί αξιωματικοί πυρομαχικών, οι μονάδες πυροβόλων όπλων θα διπλασιαστούν, οι αξιωματικοί δημόσιας τάξης που θα βρίσκουν υπηρεσία θα είναι αμέτρητοι». Στο πλαίσιο της στρατηγικής ετοιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, η υπηρεσία ασθενοφόρων θα τετραπλασιάσει τις προσπάθειές της, η πυροσβεστική και η υπηρεσία διάσωσης επίσης.