Την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου κοντά στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Ικόνιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για νέα «καλά νέα» στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Η συγκεκριμένη πηγή βρίσκεται στο όρος Γκαμπάρ και, όπως είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, η δυναμικότητα της συγκεκριμένης πηγής πετρελαίου, σε βάθος 2.700 μέτρων, είναι 100.000 βαρέλια την ημέρα. Μπορεί επομένως να προσφέρει το 1/10 των αναγκών της χώρας.

To όρος Γκαμπάρ, δίπλα στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, έχει υπάρξει θέατρο σκληρών συγκρούσεων με τους αντάρτες του ΡΚΚ. Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, λέγοντας πως η Τουρκία θα θάψει τους «τρομοκράτες του ΡΚΚ» στις πετρελαιοπηγές του Γκαμπάρ. Ανέφερε επίσης ότι στην πετρελαιοπηγή δόθηκε το όνομα του Αϊμπουκέ Γιαλτσίν, του δασκάλου που σκοτώθηκε από πυρά του ΡΚΚ.

Επίθεση στον Κιλιτσντάρογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι τόσα χρόνια αναρωτιόμασταν πώς είναι δυνατόν δίπλα στο Ιράκ να υπάρχουν πλούσιες πετρελαιοπηγές και να μην υπάρχουν στην Τουρκία, για να καταφερθεί στη συνέχεια για μία ακόμη φορά κατά της Δύσης, η οποία δεν άφηνε τη χώρα του να προοδεύσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έστρεψε» τα «πυρά» του και προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος, όπως είπε, υπόσχεται 300 εκτ. δολάρια από τους «τοκογλύφους του Λονδίνου», ενώ ο ίδιος και η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον πλούτο της χώρας.

Για 2η φορά είχε «καλά νέα» ο Ερντογάν

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τον ίδιο όρο, τα «καλά νέα», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν έχει χρησιμοποίησε και άλλη φορά κατά την περίοδο της προεκλογικής του καμπάνιας. Πρόκειται για την ανακοίνωση παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στους πολίτες, λόγω της αξιοποίησης του κοιτάσματος της Μαύρης Θάλασσας. «Καλά νέα, ας επιτρέψουμε το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας να γίνει δώρο στον αιώνα της Τουρκίας», είχε αναφέρει στο σχετικό του tweet στις 20 Απριλίου.