Λίγες ημέρες απέμειναν για τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην ΤουρκίαΈτσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στους τομείς της ενέργειας και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Το πεδίο αυτό φαίνεται να είναι προεκλογικά «ιδανικό», σε σχέση με αυτό της οικονομίας και της καθημερινότητας που φαίνεται πως χάνει εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης που μαστίζει μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας.

Την Τρίτη, στη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία, δίπλα στα σύνορα με το Ιράκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμικότητα του κοιτάσματος, 100.000 βαρέλια ημερησίως, μπορεί να καλύψει το 1/10 των αναγκών της χώρας.

Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος 2.700 μέτρων στo όρος Γκαμπάρ, σε μια περιοχή έντονων συγκρούσεων με τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK, τους οποίους είπε πως θα «θάψει» μέσα στις πετρελαιοπηγές της περιοχής. «Τόσα χρόνια αναρωτιόμασταν πώς είναι δυνατόν δίπλα στο Ιράκ να υπάρχουν πλούσιες πετρελαιοπηγές και να μην υπάρχουν στην Τουρκία» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος, που δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην «κακιά» Δύση και στις ΗΠΑ, καταλογίζοντάς τους την ευθύνη για τη μη ανακάλυψη πετρελαίου μέχρι σήμερα στην Τουρκία.

Παράλληλα, ξεκίνησε και επίσημα η άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του 20% των ετήσιων αναγκών της χώρας. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης της Τουρκίας, ο Ερντογάν εγκαινίασε στο Ικόνιο ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, με μέγεθος που αγγίζει τα 2.800 γήπεδα ποδοσφαίρου. Εκτιμάται πως με τη συγκεκριμένη επένδυση θα παράγονται ετησίως 3 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, με την χώρα να καταλαμβάνει περίοπτη θέση παγκοσμίως στον τομέα αυτόν.

Μετά τα πρόσφατα εγκαίνια του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας στο Ακουγιού, σε συνεργασία με την Ρωσία, υπολογίζεται πως μπορούν να καλυφθούν το 10% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας. Η μονάδα, ισχύος 4.800 μεγαβάτ θα λειτουργήσει πλήρως το επόμενο έτος, ενώ ο πρώτος από τους συνολικά τέσσερις αντιδραστήρες του, θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τέλη Ιουνίου. Ο Ερντογάν μάλιστα, έχει ανακοινώσει την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου, στην περιοχή της Σινώπης στην Μαύρη Θάλασσα.

Σε τελευταία του ομιλία ο Ερντογάν αρίθμησε τις επιτυχίες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, το οποίο χαρακτήρισε «κορωνίδα» του Πολεμικού ναυτικού, στο μαχητικό 5ης γενιάς «KAAN» και στο επανδρωμένο υπερηχητικό αεροσκάφους Hurjet.

«Παραδώσαμε τη ναυαρχίδα του ναυτικού μας, το πλοίο μη επανδρωμένων οχημάτων Αναντολού στο πολεμικό ναυτικό. Βγάλαμε το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος από το υπόστεγο στο διάδρομο προσγείωσης, το οποίο θα είναι η κύρια μαχητική δύναμη της πολεμικής μας αεροπορίας. Πραγματοποιήσαμε την πρώτη πτήση του Hurjet, του πρώτου επανδρωμένου, υπερηχητικού αεροσκάφους της χώρας μας» σημείωσε  συγκεκριμένα, κάνοντας αναφορά και στα 2 ερευνητικά σκάφη και τα 4 γεωτρύπανα, με τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες και εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Πηγή: protothema.gr