Ένα πρωτοφανές περιστατικό με πολλούς νεκρούς έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο Βελιγράδι, όταν ένας 14χρονος μαθητής εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο και άνοιξε πυρ.

Οι νεκροί επισήμως ανέρχονται σε εννέα, μεταξύ των οποίων είναι οκτώ μαθητές και ένας φρουρός.

Άλλοι έξι μαθητές και μία δασκάλα τραυματίστηκαν από την επίθεση και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.


Η αστυνομία συνέλαβε έναν 14χρονο μαθητή του σχολείου Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ ως δράστη της επίθεσης.

Ο ύποπτος φέρεται να χρησιμοποίησε το όπλο του πατέρα του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τα κίνητρα πίσω από το περιστατικό.


Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό

Ο δράστης «πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και μετά τα παιδιά που κρύβονταν κάτω από τα τραπέζια. Ήταν ένα ήσυχο αγόρι και καλός μαθητής», είπε μια μαθήτρια στον πατέρα της.



Με τη σειρά της, μαθήτρια που φοιτά σε γυμνάσιο δίπλα στο δημοτικό σχολείο δήλωσε στο κρατικό δίκτυο RTS: «Είδα παιδιά να τρέχουν έξω από το σχολείο, να ουρλιάζουν. Οι γονείς ήρθαν, ήταν πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς».

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, πατέρας ενός από τους μαθητές του σχολείου, δήλωσε ότι η κόρη του ήταν στην τάξη όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί και κατάφερε να διαφύγει.

«Το αγόρι πυροβόλησε πρώτα τον καθηγητή και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως», ανέφερε ο Μιλόσεβιτς στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό N1.

«Είδα τον φύλακα ασφαλείας να κείτεται κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίμα στα πουκάμισά τους. Λένε ότι ο δράστης ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Πρόσφατα μπήκε στην τάξη τους», επισήμανε.


Ο Milan Nedeljkovic, δήμαρχος της κεντρικής περιοχής Vracar όπου βρίσκεται το σχολείο, δήλωσε ότι οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή της δασκάλας.

Σημειώνεται ότι οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σχετικά σπάνιοι στη Σερβία, η οποία έχει πολύ αυστηρούς νόμους περί όπλων, αλλά η οπλοκατοχή στη χώρα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Τα Δυτικά Βαλκάνια κατακλύζονται από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά τους πολέμους και τις ταραχές της δεκαετίας του 1990. Το 2019 εκτιμήθηκε ότι στη Σερβία αντιστοιχούν 39,1 πυροβόλα όπλα ανά 100 άτομα.