Τη γενική πρόβα πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη, οι στρατιωτικές μονάδες που θα λάβουν μέρος στις πομπές από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Ουεστμίνστερ τρεις μέρες πριν από την επίσημη τελετή στέψης.

Σημειώνεται πως πάνω από 8.000 μέλη των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα συμμετάσχουν στο μεγαλοπρεπές τελετουργικό, συνοδεύοντας το βασιλικό ζεύγος.

Οι πρόβες για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου έγιναν στο κέντρο του Λονδίνου λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Εκατοντάδες στρατιώτες και έφιπποι βγήκαν από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, περνώντας από την πλατεία Τραφάλγκαρ και την Ντάουνινγκ Στριτ προς το Αβαείο του Ουεστμίνστερ συνοδεύοντας τη βασιλική άμαξα ως μέρος της προετοιμασίας για την τελετή στέψης του Καρόλου στις 6 Μαΐου.

Όταν ο Κάρολος ήταν τριών ετών παρακολούθησε τη στέψη της μητέρας του και, μετά, τον χαιρετισμό στο θρυλικό μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Περίπου 20 χρόνια αργότερα στη Σκωτία ο Κάρολος ορκίστηκε αιώνια πίστη στη βασίλισσά του και έγινε επίσημα διάδοχος του θρόνου.

Τρεις μέρες πριν από την επίσημη τελετή ο Κάρολος συναντήθηκε με βουλευτές του κοινοβουλίου, καθώς ο αριθμός των καλεσμένων την ημέρα της τελετής θα είναι περιορισμένος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ απολάµβανε δημοτικότητα της τάξης του 81% όταν έγινε βασίλισσα. Τα ποσοστά του Καρόλου τον περασμένο Μάιο ανέρχονταν στο 54%, ενώ µετά τον θάνατο της Ελισάβετ έφτασαν στο 67%.

Πολλά όµως θα εξαρτηθούν από την απήχηση που µπορεί να έχει στους νέους, από τους οποίους ένας στους τρεις προκρίνει τον τερµατισµό του θεσµού της µοναρχίας.