Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, μια επίθεση που η Μόσχα απέδωσε στο Κίεβο. Ο γραμματέας Τύπου του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Νικιφόροφ, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη επίθεση drone στο Κρεμλίνο στις 3 Μαΐου, καθώς στόχος του Κιέβου είναι να απελευθερώσει ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από τα ρωσικά στρατεύματα και όχι τη Μόσχα.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για τις λεγόμενες νυχτερινές επιθέσεις στο Κρεμλίνο, αλλά όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρόεδρος Ζελένσκι, η Ουκρανία κατευθύνει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και πόρους για την απελευθέρωση των εδαφών της και όχι για την επίθεση άλλων», είπε ο Νικιφόροφ στο BBC.

«Μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση»

«Όσο για τα drones πάνω από το Κρεμλίνο. Όλα είναι προβλέψιμα... Η Ρωσία προετοιμάζει ξεκάθαρα μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση. Γι' αυτό συλλαμβάνει πρώτα μια μεγάλη υποτιθέμενη ανατρεπτική ομάδα στην Κριμαία. Και μετά επιδεικνύει "drones πάνω από το Κρεμλίνο". Πρώτα απ 'όλα, η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για ποιο λόγο; Αυτό δεν λύνει κανένα στρατιωτικό ζήτημα. Αλλά δίνει λόγους στις ρωσικές δυνάμεις να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους σε πολίτες... Δεύτερον, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων και περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη των ρωσικών δυνάμεων. Η εμφάνιση μη αναγνωρισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή στην επικράτεια του Κρεμλίνου μπορεί να υποδηλώνει μόνο τις αντάρτικες δραστηριότητες των τοπικών δυνάμεων αντίστασης. Όπως γνωρίζετε, τα drones μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό κατάστημα... Η απώλεια του ελέγχου εξουσίας στη χώρα από τη φατρία του Πούτιν είναι προφανής. Αλλά, από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει επανειλημμένα μιλήσει για τον απόλυτο έλεγχό της στον αέρα. Με μια λέξη, κάτι συμβαίνει στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά σίγουρα χωρίς τα drones της Ουκρανίας πάνω από το Κρεμλίνο...», δήλωσε από πλευράς του ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.

Eκτιμήσεις για επίθεση από Ρώσους αντιφρονούντες

«Φάνηκε ότι το drone στο Κρεμλίνο εκτοξεύτηκε από Ρώσους παρτιζάνους από την περιοχή της Μόσχας. Πώς μπόρεσε ένα drone να περάσει όλη την αεράμυνα που είχε τοποθετηθεί στη Μόσχα; Α, και πώς νιώθουν σήμερα οι επικεφαλής της ρωσικής αεράμυνας, ο Σόιγκου και ο Γερασίμοφ;», διερωτήθηκε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Γκεραστσένκο.

Το βίντεο που έδωσε η Ρωσία 

Η Ρωσία διέρρευσε βίντεο που δημοσιεύθηκε από Μέσα, περιλαμβανομένου του Telegram και του ενημερωτικού μέσου του ρωσικού στρατού, που φαίνεται να δείχνει στήλη καπνού επάνω από το Κρεμλίνο.

Έπειτα από αυτό, η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ουκρανική επίθεση με drone κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που διατηρεί κατοικία στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου.