Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι ένα από τα διασημότερα πορτρέτα στον κόσμο και ένας ιστορικός υποστηρίζει ότι λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που περιβάλλουν το διάσημο έργο τέχνης.

Μιλώντας στην Guardian, ο Ιταλός ιστορικός Σιλβάνο Βιντσέτι υποστήριξε ότι η γέφυρα που βρίσκεται πίσω από την αινιγματική Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι η Ρομίτο. Η εν λόγω γέφυρα βρίσκεται σε μια μικρή πόλη της Τοσκάνης, στην επαρχία του Αρέτσο.

«Σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα τόξο από τη γέφυρα, αλλά την περίοδο μεταξύ 1501 και 1503 η γέφυρα υπήρχε και ήταν λειτουργική όπως φαίνεται από ένα έγγραφο σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση της οικογένειας Medici, που βρέθηκε στα κρατικά αρχεία της Φλωρεντίας», είπε ο Ιταλός  ιστορικός.

MonaLizaBridge_2

Πού στηρίζεται η θεωρία του ιστορικού

Ήταν ακριβώς εκείνη την εποχή που ο Λεονάρντο Nτα Βίντσι βρισκόταν στην περιοχή Βαλ Ντ’ Αρνο, αρχικά στην υπηρεσία του Σεζάρε Μπόργκια, γνωστού ως Βαλεντίνο, και στη συνέχεια στην υπηρεσία του Πιέρ Σοντερίνι.

Η γέφυρα Ρομίτο η οποία ακουμπά κυριολεκτικά σε δύο γκρεμούς, είχε τέσσερις καμάρες. Τη χρησιμοποιούσαν ως μια πιο σύντομη διαδρομή όσοι επιθυμούσαν να ταξιδέψουν μεταξύ Αρέτσο, Φιεζόλε και Φλωρεντίας.

Ο Ιταλός ιστορικός Σιλβάνο Βιντσέτι μέτρησε το πλάτος ανάμεσα στις όχθες του ποταμού και, χρησιμοποιώντας το μέγεθος της εναπομείνασας καμάρας, διαπίστωσε ότι τέσσερις καμάρες του ίδιου μεγέθους ταιριάζουν τέλεια σε όλη την έκταση. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και ιστορικά έγγραφα που πιστοποιούν ότι ο Λεονάρντο έμενε συχνά στο Φιεζόλε εκείνη την εποχή, με έναν θείο που ήταν ιερέας.

Η Σιμόνα Νέρι, η δήμαρχος της Λατερίνας, είπε ότι η θεωρία του Σιλβάνο Βιντσέτι είχε προκαλέσει πολύ ενθουσιασμό στην πόλη με λίγο περισσότερους από 3.500 κατοίκους. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε ό,τι έχει απομείνει από τη γέφυρα, κάτι που θα απαιτήσει χρηματοδότηση», είπε.