Τα εξ αμάξης για το ερωτικό μυθιστόρημα «αμερικανική φούγκα», την ώρα που Γάλλοι είναι στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ακούει ο υπουργός Οικονομικός Μπρουνό λε Μερ

Κατηγορείται ότι γράφει ερωτικά μυθιστορήματα ενώ η Γαλλία υποφέρει και εξανίσταται από τις αποφάσεις που λαμβάνει η γαλλική Προεδρία. Η έκδοση του βιβλίου, μάλιστα, έγινε ώρες πριν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από σχετικό οίκο. Ο ίδιος, πάντως, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Franceinfo» τόνισε πως είναι «100% επικεντρωμένος στη δουλειά». 

Επιπλέον, κρίνεται δηκτικά και σκωπτικά και το περιεχόμενο του βιβλίου. 

Πολιτικοί αντίπαλοι και σχολιαστές περιγέλασαν τον Λε Μερ για μια τολμηρή σεξουαλική σκηνή στο βιβλίο του και αμφισβήτησαν αν θα έπρεπε να γράφει τέτοιου είδους μυθιστορήματα σε μια περίοδο που οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται και υπονομεύουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ υπάρχει επίσης θυμός σε μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.



Η «Αμερικανική Φούγκα» («Fugue Americaine»), όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του, είναι μια φανταστική ιστορία για τον εκλιπόντα θρυλικό πιανίστα Βλαντίμιρ Χόροβιτς και μιλάει για τα ταξίδια των αδελφών Φρανς και Όσκαρ Βερτχάιμερ στην Κούβα, για να παρακολουθήσουν μία από τις συναυλίες του.

Μια τολμηρή περιγραφή του σεξ που κάνει ο Όσκαρ με μια γυναίκα, ονόματι Χούλια, ήταν αυτή που εξέθεσε τον Λε Μερ στον περιγέλωτα και τις επικρίσεις.

Η γαλλική έκδοση του ιστότοπου «Huffington Post» τιτλοφόρησε ένα θέμα του «Ο Μπρουνό λε Μερ έγραψε για έναν πρωκτό και κανένας δεν ήταν έτοιμος γι' αυτό».

«Πρόκειται για 10 γραμμές σε ένα βιβλίο 480 σελίδων», απάντησε ο Λεμέρ, όταν ερωτήθηκε για το συγκεκριμένο απόσπασμα κατά την ίδια συνέντευξη:«Αυτό το μυθιστόρημα είναι μια μεγάλη ανθρώπινη ιστορία και επιθυμώ να διαβαστεί ως τέτοια... Τίποτε δεν θα εμποδίσει την ελευθερία μου να γράφω».
.

.
Ο υπουργός, επιπλέον, υπερασπίστηκε τη συγγραφική του δουλειά και στο twitter. «Πολλοί από εσάς με ρωτάτε πώς βρίσκω το χρόνο για να γράφω όταν είμαι υπουργός», έγραψε. «Μερικοί άνθρωποι κάνουν κηπουρική ή πηγαίνουν για πεζοπορία, εγώ γράφω».

Ο Φρανσουά Ρουφέν, πάντως, ένας αριστερός κοινοβουλευτικός, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM: «Σε μια εποχή που ο γαλλικός λαός έχει τεράστιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό ... θα έπρεπε άραγε να αφιερώσει ένα λεπτό, μία ώρα, μία εβδομάδα του χρόνου του για να γράψει ερωτικές σκηνές;»

Το εν λόγω μυθιστόρημα ήρθε στο προσκήνιο αφού η Μαρλέν Σιαπά, υφυπουργός Κοινωνικής Οικονομίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προκάλεσε σάλο ποζάροντας για το εξώφυλλο του περιοδικού «Playboy», αν και ντυμένη.