Σε θρίλερ εκτυλίσσεται η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την επίθεση με drone σε βάρος του Κρεμλίνου. Η Ρωσία επιμένει στους ισχυρισμούς περί απόπειρας δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν από τους Ουκρανούς με επίθεση drone τη νύχτα της Τετάρτης στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, ενώ απειλεί με σκληρά αντίποινα την Ουκρανία, που αρνείται κάθε ανάμειξη.

Ωστόσο, τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσία -ένα μάλιστα αργά χθες το βράδυ- με την κατάρριψη των drones πάνω από το Κρεμλίνο και το μέγαρο της Γερουσίας χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές, πυροδότησαν θεωρίες συνωμοσίας και προβληματισμό για το ότι δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή η καταγγελλόμενη επίθεση, την οποία η Ρωσία επέλεξε να τη γνωστοποιήσει ώρες αργότερα.

Στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εξουδετέρωσαν δύο ουκρανικά drones ενώ πετούσαν πάνω από το Κρεμλίνο και ότι θραύσματά τους έπεσαν εντός των τειχών.

«Αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως σκόπιμη τρομοκρατική ενέργεια κατά της ζωής του προέδρου της Ρωσίας, η οποία έλαβε χώρα παραμονές της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης (στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, οπότε αναμένεται να παρευρεθούν ξένοι αξιωματούχοι», ανέφερε, προειδοποιώντας πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει «όταν και όποτε κρίνει σκόπιμο».

Τι απαντά το Κίεβο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι η μόνη του έγνοια είναι να υπερασπιστεί τις πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου. «Δεν επιτιθέμεθα στον Πούτιν ή στη Μόσχα, πολεμούμε στα δικά μας εδάφη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει στο παρελθόν επιθέσεις με drone στη Ρωσία και στην Κριμαία, αν και συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτές, αλλά ένα χτύπημα κατά του Κρεμλίνου θα ήταν το τολμηρότερο μέχρι σήμερα, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών - ΗΠΑ

Για τον αναλυτή ασφαλείας και ειδικό σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία, Μαρκ Γκαλεότι, ο χαρακτηρισμός των επιθέσεων ως απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν «παίζει το παιχνίδι του Κρεμλίνου». «Αν υποθέσουμε ότι ήταν ουκρανική επίθεση, θα πρέπει να την εκλάβουμε ως επίδειξη ικανότητας και δήλωση προθέσεων: “μη θεωρείτε ασφαλή τη Μόσχα”», έγραψε στο Twitter. 

Kαι σχολιάζοντας τη δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της φερόμενης επίθεσης, πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι σπάνια πάει στο Κρεμλίνο, πόσω μάλλον να διανυκτερεύσει εκεί».

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και αξιωματούχος της CIA, Μικ Μάλροϊ, επισήμανε στο BBC πως η Ουκρανία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Πούτιν, επομένως ήταν πιθανό να γνώριζαν ότι δεν ήταν στο Κρεμλίνο εκείνη τη στιγμή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε πως οτιδήποτε προέρχεται από το Κρεμλίνο δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς.

«Απίθανο να έστειλε το Κίεβο drones στο Κρεμλίνο»

Ειδικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία για προβοκάτσια, προκειμένου να κατηγορήσει το Κίεβο, την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζεται για μεγάλη αντεπίθεση. Και στο ερώτημα γιατί να το κάνει αυτό το Κρεμλίνο, ο Ζελένσκι έδωσε τη δική του απάντηση: «Είναι πολύ απλό: Η Ρωσία δεν έχει καταγράψει νίκες. Ο Πούτιν δεν μπορεί να κινητοποιήσει πλέον τη ρωσική κοινωνία, ούτε να στέλνει στον θάνατο τους στρατιώτες του… Και τώρα χρειάζεται με κάποιον τρόπο να κινητοποιήσει τον λαό του». 

Για τον Μικ Μάλροϊ «η Ρωσία ίσως το σκηνοθετεί αυτό για να το χρησιμοποιήσει ως πρόφαση στοχοποίησης του Ζελένσκι, κάτι που προσπάθησαν στο παρελθόν».

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμά ότι η Ρωσία πιθανώς σκηνοθέτησε την επίθεση στο Κρεμλίνο προκειμένου να υπογραμμίσει την υπαρξιακή απειλή για τους Ρώσους πολίτες και να τους προετοιμάσει για μια μεγαλύτερη επιστράτευση.

«Είναι λίαν απίθανο δύο drones να διαπέρασαν πολλαπλά επίπεδα αεράμυνας και να εξερράγησαν ή να καταρρίφθηκαν ακριβώς πάνω από την "καρδιά" του Κρεμλίνου με τρόπο που παρήγαγε θεαματικές εικόνες που συνέλαβε βολικά η κάμερα», ανέφερε το ISW σε έκθεσή του.

Φόβοι για νέα κλιμάκωση

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, είπε στο BBC πως μια ουκρανική επίθεση στο Κρεμλίνο δεν θα είχε νόημα για το Κίεβο, αφού θα βοηθούσε τη Ρωσία να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της κατά αμάχων και πολιτικών στόχων.

Η ανακοίνωση του Γραφείου του Πούτιν προανήγγειλε σκληρά αντίποινα. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι ήρθε η ώρα «να εξοντωθούν ο Ζελένσκι και η κλίκα του», ενώ ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντι, ζήτησε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία «όπλα ικανά να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Σύμφωνα με το ISW, Ρώσοι εθνικιστές μπλόγκερ κάλεσαν τη ρωσική ηγεσία να κλιμακώσει τον πόλεμο, ενώ άσκησαν κριτική στο Κρεμλίνο επειδή κατά τη γνώμη τους επέτρεψε στο Κίεβο να παραβιάσει πολλές ρωσικές «κόκκινες γραμμές» χωρίς επαρκή αντίποινα. Ωστόσο, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης εκτιμά ότι μπλόγκερ που έχουν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης: «Τα μηνύματα από στρατιωτικούς μπλόγκερ φιλικούς προς το Κρεμλίνο ίσως υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι στόχος αυτής της προβοκάτσιας ήταν απλώς να δικαιολογηθούν νέα μέτρα επιστράτευσης», λέει.