«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό. Ό,τι κι αν ήταν δεν μας αφορούσε», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC.

Ακόμη, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας: «Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Κρεμλίνου είναι ψευδείς».

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν ή επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπήσει εκτός των συνόρων της, πρόσθεσε. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς συνέβη στο Κρεμλίνο. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι συνέβη» και η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αξιολογεί την κατάσταση, δήλωσε ο Κίρμπι.

 Η Ρωσία νωρίτερα την Πέμπτη κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από μια επίθεση στο Κρεμλίνο της Μόσχας με στόχο τη δολοφονία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ «απλά βρίσκεται εκεί», δήλωσε ο Κίρμπι.

 Ο Πούτιν δεν ήταν καν στο Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο τη στιγμή εκείνη, και αναλυτές σε θέματα ασφάλειας απορρίπτουν την ιδέα ότι το περιστατικό ήταν μια σοβαρή απόπειρα δολοφονίας. Αλλά η Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει και σκληροπυρηνικοί, όπως ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εισηγούνται την «εξόντωση» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να πει εάν η Ρωσία θεωρεί τον Ζελένσκι νόμιμο στόχο. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη.

 Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της. Παράλληλα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν βρίσκεται σήμερα στο Κρεμλίνο και το προσωπικό του εργάζεται ως συνήθως.

 Κάθε ανάμιξη αρνείται η Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες, όπου σε βίντεο φαίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με μια δυνατή λάμψη.

 Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανταπαντήσει, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τι μορφή μπορεί να λάβει η απάντηση αυτή.

 Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

 Τι ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως η φερόμενη ως ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου στο Μόσχα «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει καμία επιθυμία να βάλει τέλος στον πόλεμο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

 Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα κύμα ουκρανικών «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» και «σαμποτάζ» χωρίς προηγούμενο στο ρωσικό έδαφος. «Οι δραστηριότητες τρομοκρατίας και σαμποτάζ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ένα εύρος που δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει.

 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ακόμη τη «σιωπή» της Δύσης για το συμβάν και ζήτησε από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

 «Τρομοκρατική ενέργεια»

«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών των στρατιωτικών και των ειδικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησαν συστήματα πολέμου με ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», ανέφερε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

 Από την «τρομοκρατική ενέργεια», όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν τραυματίστηκε. Το πρόγραμμα των εργασιών του δεν έχει αλλάξει και θα συνεχιστεί κανονικά, τονίζει επίσης.

 Μάλιστα, σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται πυκνοί καπνοί πάνω από το Κρεμλίνο. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει επιβάλει απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Μόσχας και έχει εγκαταστήσει αντι-αεροπορικά συστήματα οπλισμού αλλά και ηλεκτρονικά αντίμετρα, τα οποία θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν τα drones.

 «Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα όταν και όπου κρίνει σκόπιμο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.