Tα πάντα στη Μεγάλη Βρετανία κινούνται σε ρυθμούς στέψης. Κάποιοι έχουν στήσει σκηνές και κοιμούνται εδώ και μέρες σε διάφορα σημεία της πομπής που θα διαγράψουν Κάρολος και Καμίλα.

Φυσικά, τα βλέμματα, δεν θα μπορούσε να μην είναι στραμμένα στην στιγμή της στέψης και στα πιο πολύτιμα αντικείμενα που θα κρατά ο Βασιλιάς Κάρολος μέσα στο Αββαείο. «Η μεγάλη στιγμή για την οποία θα μιλάνε όλοι, θα φτιάχνουν χιουμοριστικές εικόνες, αναρτήσεις στο Τικ Τοκ, είναι τότε που στέφεται ο βασιλιάς, όταν ο βασιλιάς έχει το στέμμα στο κεφάλι του, αυτή είναι η στιγμή», ανέφερε η καθηγήτρια Βασιλικής Ιστορίας, Κέϊτ Ουίλιαμς.

Έριδα για το αστέρι της Αφρικής

Ένα από τα αντικείμενα που θα τραβήξουν τα βλέμματα είναι το βαρύτιμο χρυσό Σκήπτρο του Μονάρχη που φέρει το σύμβολο του σταυρού στην κορυφή του. Δεν έχει λείψει από καμία ενθρόνιση και αναμένεται να τραβήξει για άλλη μια φορά τα βλέμματα.

Ο λόγος το διαμάντι που βρίσκεται στην κορυφή του 530,2 καρατίων, το οποίο κατέχει και το ρεκόρ του μεγαλύτερου λευκού διαμαντιού στον κόσμο.

Ανακαλύφθηκε το 1905 στη Νότια Αφρική και προσφέρθηκε στη βρετανική μοναρχία από τον αποικιακό κυβερνήτη της χώρας, αφού βρισκόταν τότε υπό βρετανική κυριαρχία.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιστραφεί στο σπίτι γιατί στο τέλος της ημέρας μας το πήραν ενώ μας καταπίεζαν, δεν το πήραν έτσι απλά, το πήραν ενώ μας καταπίεζαν», σχολίασε κάτοικος Νοτίου Αφρικής.

Το στέμμα της Καμίλα

Όσο για το πολύτιμο στέμμα που θα κοσμήσει την κόμη της νέας βασιλικής συζύγου είναι αυτό της βασίλισσας Μαρίας.

Πρόκειται για το κομψό και άκρως εντυπωσιακό στέμμα που κατασκευάστηκε το 1911 και εκτός από τα 2.200 διαμάντια που το κοσμούν φέρει και το διαβόητο διαμάντι Koh-i-nûr (κοχινούρ), 105,6 καρατίων το οποίο προέρχεται από τις αποικίες της Ινδίας.

Το διαμάντι ωστόσο αναμένεται να αντικατασταθεί ενόψει της επικείμενης τελετής στέψης με άλλους λίθους από την βασιλική συλλογή.

Ο Γιώργος Χουντής, σύμβουλος της Βουλής των λόρδων, μίλησε στο LIVE NEWS σχετικά με τις πυρετώδεις προετοιμασίες για την στέψη του Καρόλου, αλλά και την σημασία που έχουν.

Πόσο κρίσιμη θεωρείται η βασιλεία του Καρόλου για το Ηνωμένος Βασίλειο;

«Είναι κρίσιμη γιατί, είναι μία μεταβατική βασιλεία, δεδομένου των βιολογικών ορίων των ανθρώπων. Πρόκειται για έναν μονάρχη μεταβατικό, με την έννοια ότι ο γιος του Ουίλιαμ, κάποια στιγμή θα κληρονομήσει το στέμμα και θα ξεκινήσει μία πιο μακρόπνοη βασιλεία» απάντησε ο Γιώργος Χουντής.

Και πρόσθεσε σχετικά με τον θεσμό της βασιλείας και την σημασία που έχει για το βρετανικό λαό: «Είναι εγγεγραμμένη στο DNA των Βρετανών. Είναι ένας θεσμός τουλάχιστον χιλίων ετών και δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς αυτόν», επισήμανε.