Για πρώτη φορά από το 1953 και τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, το Λονδίνο -και µέσω αναµετάδοσης και ο υπόλοιπος πλανήτης- θα γίνει µάρτυρας σήµερα µιας βρετανικής βασιλικής στέψης, αυτής του νέου βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασίλισσας Καµίλα. Το πολυαναµενόµενο γεγονός, που έρχεται µετά από µήνες προγραµµατισµών και πρόβες των τελευταίων ηµερών, θα λάβει χώρα παρουσία 29.000 αστυνοµικών, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, µεταξύ των επισήµων δεν εστάλη πρόσκληση στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στο Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Μιανµάρ και τη Βενεζουέλα.

Το πρόγραμμα της τελετής

Στις 08.00 (ώρα Ελλάδας) ανοίγουν για το κοινό οι καθορισµένες περιοχές για την παρακολούθηση της ποµπής. Στις 09.15 αρχίζουν να καταφθάνουν οι προσκεκληµένοι στο Αββαείο του Ουεστµίνστερ και έως τις 11.00 θα έχουν οδηγηθεί στις θέσεις τους στο εσωτερικό του ναού. Στις 11.30 αρχίζουν να προσέρχονται τα µέλη της βασιλικής οικογένειας, οι αρχηγοί κρατών, µεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και οι πρώην πρωθυπουργοί, ενώ στις 11.45 η µονάδα του ιππικού Household Cavalry προσέρχεται για να συνοδεύσει τη βασιλική ποµπή. Στις 12.20 ο Κάρολος και η Καµίλα εξέρχονται από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαµ, προκειµένου να ξεκινήσει η ποµπή προς το Αββαείο του Ουεστµίνστερ µέσα στην άµαξα του Αδαµάντινου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Γύρω στις 13.00 (ώρα Ελλάδας πάντα) αναµένεται να φτάσουν στο Αββαείο ο Κάρολος και η Καµίλα. Ξεκινάει η τελετή, µε τον µελλοντικό µονάρχη να εισέρχεται από τη Μεγάλη ∆υτική Πύλη και να προχωρά προς τον κυρίως ναό. Της λιτανείας που θα εισέλθει στο εσωτερικό του ναού θα ηγηθούν θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των κρατών-µελών της Κοινοπολιτείας, που θα φέρουν τις σηµαίες των κρατών τους και θα συνοδεύονται από τους πρωθυπουργούς και κυβερνήτες τους.

Μεταξύ αυτών θα είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος θα εκφωνήσει λόγο αργότερα στη διάρκεια της τελετής. Η τελετή θα γίνει συνοδεία χορωδιακής µουσικής, ειδικά επιλεγμένης από τον Κάρολο, στο ρεπερτόριο της οποίας περιλαμβάνεται και ελληνορθόδοξη µουσική προς τιµήν του πρίγκιπα Φίλιππου, την οποία θα εκτελέσει το Byzantine Chant Ensemble.

Ο Κάρολος θα φορέσει την ίδια ενδυμασία - χρώµατος πορφυρού και µοβ από µεταξωτό βελούδο- µε εκείνη που είχε φορέσει ο παππούς του, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ στη δική του στέψη, το 1937.

Ο γιος του πρίγκιπα Ουίλιαµ και της Κέιτ, πρίγκιπας Τζορτζ, θα είναι ένας από τους ακολούθους επί τιµή του βασιλιά, µαζί µε τα πέντε εγγόνια της Καµίλα. Οι ακόλουθοι θα µεταφέρουν τα βασιλικά εμβλήματα, τα οποία θα εναποτεθούν στο ιερό, µέχρι να χρειαστούν στην τελετή.

Σε πέντε μέρη θα εκτυλιχθεί η τελετή στέψης

Ακολουθεί η τελετή της στέψης, που θα εκτυλιχθεί σε πέντε µέρη. Αρχικά ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί ο αδιαµφισβήτητος µονάρχης και οι παριστάµενοι θα αναφωνήσουν «Ο Θεός σώζοι τον βασιλέα!» (God save the king!). Στη συνέχεια θα γίνει η ορκωµοσία, υπό τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρµπερι, Τζάστιν Ουέλµπι. Ο µελλοντικός µονάρχης θα λάβει τα βασιλικά εµβλήµατα και θα γίνει η τελετή του χρίσµατος και η ενθρόνιση, στη διάρκεια της οποίας θα του παρουσιαστούν τα σύµβολα της µοναρχίας, δηλαδή: η σφαίρα, το δαχτυλίδι στέψης, τα σκήπτρα και άλλα.

Αφού στεφθεί µε το στέµµα του Αγίου Εδουάρδου, θα του αποδοθούν τιµές σύµφωνα µε το τελετουργικό, όµως φαίνεται πως µπροστά στον βασιλιά θα γονατίσει για να αποδώσει φόρο τιµής µόνο ο πρίγκιπας Ουίλιαµ και όχι ο Χάρι, ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα έχει µικρή συµµετοχή στην τελετή και χωρίς τη Μέγκαν Μαρκλ και την οικογένειά του, λόγω των εντάσεων στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας από το βιβλίο του τελευταίου γι’ αυτήν, καθώς και τη σειρά ντοκιµαντέρ του Netflix.

Για πρώτη φορά, µάλιστα, καλούνται και οι πολίτες, όσοι το επιθυµούν, εντός του Αββαείου και όχι µόνο, να αποτίσουν φόρο τιµής, ορκιζόµενοι πίστη στην αυτού εξοχότητά του. Για πρώτη φορά, επίσης, η διαδικασία θα περιλαµβάνει γλώσσες που σχετίζονται µε τα Βρετανικά Νησιά (µια προσευχή και έναν ύµνο στα ουαλικά, στη σκωτική γαελική και στην ιρλανδική γαελική), ενώ θα µπορούν να συµµετάσχουν και γυναίκες επίσκοποι. Στη συνέχεια, θα γίνει η τελετή του χρίσµατος, η στέψη και η ενθρόνιση της βασίλισσας Καµίλα.

Η ποµπή, ο βασιλικός χαιρετισµός και το «Big lunch»

Περί τις 15.00 θα ξεκινήσει η ποµπή, µε την οποία ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα επιστρέψουν στα ανάκτορα του Ουεστµίνστερ.

Στις 15.45 (ώρα Ελλάδας) περίπου θα λάβει χώρα ο βασιλικός χαιρετισµός στη δυτική βεράντα του κήπου των ανακτόρων του Μπάκιγχαµ. Στις 16.15, δεκαπέντε µέλη της βασιλικής οικογένειας θα συγκεντρωθούν στο περίφηµο µπαλκόνι των ανακτόρων, για να παρακολουθήσουν τους σχηµατισµούς που θα κάνουν αεροσκάφη των βρετανικών Ενόπλων ∆υνάµεων.

Αύριο, Κυριακή, το µεσηµέρι, θα λάβει χώρα το «Big lunch» («Μεγάλο γεύµα»). Είναι µια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση «Eden Project Communities», την οποία η βασιλική σύζυγος, Καµίλα, στηρίζει από το 2013 και στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει το «Coronation quiche», µια βρετανική εκδοχή της γαλλικής τάρτας, µε µια αλµυρή κρέµα µε σπανάκι, φασόλια, τυρί τσένταρ και εστραγκόν, ενώ «Μεγάλα γεύµατα» υπό τη διοργάνωση της φιλανθρωπικής οργάνωσης θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Στις 8 το βράδυ (22.00 ώρα Ελλάδας) θα ακολουθήσει το Κονσέρτο της Στέψης στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο οποίο θα εµφανιστούν τα τρία από τα αρχικά µέλη του γκρουπ Take That (ο Ρόµπι Γουίλιαµς φέρεται να αρνήθηκε την πρόσκληση), ο Λάιονελ Ρίτσι και η Κέιτι Πέρι, ο Ιταλός τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, αλλά και η σταρ του Χόλιγουντ Μπέτι Μίντλερ. Ο Τοµ Κρουζ, η Τζόαν Κόλινς και ο Τοµ Τζόουνς θα συµµετάσχουν µέσω βιντεοµηνυµάτων, ενώ ο ηθοποιός Χιου Μπόνβιλ της σειράς «Downton Abbey» θα παρουσιάσει την εκδήλωση, στην οποία θα κάνει εµφάνιση και ο Γουίνι, το Αρκουδάκι. Για κάποιες εβδοµάδες µετά τους εορτασµούς, το Αββαείο του Ουεστµίνστερ θα πραγματοποιεί ειδικές ξεναγήσεις στο σηµείο όπου θα γίνει η στέψη του Καρόλου, δίνοντας για πρώτη φορά πρόσβαση στο κοινό σε ένα τµήµα του ναού που συνήθως δεν είναι επισκέψιµο, γεγονός που µαρτυρά τη σηµασία της στέψης και ως πολιτιστικού προϊόντος του βρετανικού τουρισµού.