Μπορεί στην τελευταία δημοσκόπηση, της Mac, το ποσοστό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υψηλό, ωστόσο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δίνεται ως το ξεκάθαρο φαβορί για τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 14 Μαΐου, στην Τουρκία και μάλιστα θεωρείται πιθανή η επικράτησή του χωρίς να χρειαστούν επαναληπτικές. 

Φαίνεται πως το καίριο σημείο, που αντέστρεψε οριστικά το κλίμα, ήρθε με την επίθεση του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου επίσης δεν βοήθησε τον Ερντογάν, που έχασε σε ένα βαθμό τη συμπάθεια των Συντηρητικών, οι ψήφοι των οποίων παραδοσιακά κατευθύνονταν προς το μέρος του.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Mac, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 50,9%, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και με τον Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθεί με 45,4%, με 7% πιο πάνω.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, πάντως, κάνει μια ακροτελεύτια προσπάθεια: κατηγόρησε τη Δευτέρα την αντιπολίτευση ότι προκαλεί ταραχές και υποστηρίζει τρομοκράτες, σε μια ομιλία του, μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του ήταν εκείνοι που υποκίνησαν την αντιπαράθεση την Κυριακή, όταν το πλήθος πετροβόλησε ένα από τα γνωστότερα στελέχη της αντιπολίτευσης στο Ερζερούμ, μια πόλη-προπύργιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση της ζωής του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Την Κυριακή, διαδηλωτές έριξαν πέτρες στο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και θα αναλάβει αντιπρόεδρος εφόσον ο Κεμάλ Κιλτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές αυτές.

Σήμερα, στην άλλη άκρη της χώρας, σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είναι «φιλο-ΛΟΑΤΚΙ» και «στηρίζει τους τρομοκράτες».



Οι αναλυτές λένε ότι οξύνει τη ρητορική του σε μια προσπάθεια να κερδίσει την ψήφο των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων.

Η αντιπολίτευση «προσπαθεί ξεδιάντροπα να δυσφημίσει τις πόλεις μας κάνοντας σκηνή με δική της πρόκληση» είπε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ευθέως στα γεγονότα του Ερζερούμ. «Ψάχνουν ένα πρόσχημα για την ήττα τους στις εκλογές, προκαλώντας και προσβάλλοντας ανθρώπους», προσέθεσε. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε τα βίαια επεισόδια στο Ερζερούμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύζυγος του Ιμάμογλου προκάλεσε το πλήθος επειδή είχε κάνει το σήμα της νίκης σε μια άλλη συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα. Η χειρονομία αυτή, είπε ο Σοϊλού, παρέπεμπε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). «Ο κόσμος στο Ερζερούμ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε πατριωτικά ζητήματα. Αν πάτε σ’ αυτές τις πόλεις και τους προκαλέσετε, τότε Θεός φυλάξοι», είπε ο Σοϊλού αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ιμάμογλου συμμετείχε τη Δευτέρα σε μια άλλη συγκέντρωση, στο Ικόνιο, που επίσης είναι προπύργιο του AKP. «Μπορεί να μας πετούν πέτρες, αλλά εμείς θα απαντήσουμε με τριαντάφυλλα» είπε. «Οι ταραξίες θα πάρουν το μάθημά τους από το έθνος πρώτα στις κάλπες και κατόπιν θα δικαστούν στα ανεξάρτητα δικαστήρια για τα αδικήματά τους», προσέθεσε.