H δημοφιλής σαπουνόπερα «Σερμπέτι κράνμπερι» βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο των συζητήσεων πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή, αναφέρει το Politico και επικεντρώνεται στο θέμα της βίας κατά των γυναικών.

Όλα έχουν να κάνουν με τη Νουρσεμά, κεντρική ηρωίδα, μια δυνατή, λαμπερή και αφοσιωμένη μουσουλμάνα και εκατομμύρια Τουρκάλες μπορούν εύκολα να ταυτιστούν μαζί της. Τα βάσανά της από έναν κακοποιητικό σύζυγο που της επέβαλε η συντηρητική οικογένειά της. Η απόπειρα βιασμού και δολοφονίας της συγκλόνισε τους τηλεθεατές. Τόσο που στις αρχές Απριλίου το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας αντέδρασε, επιβάλλοντας πρόστιμο στους δημιουργούς και απαγορεύοντας προσωρινά την προβολή της σειράς. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι οι Αρχές παρενέβησαν επειδή με την εν λόγω σκηνή ενθαρρυνόταν η βία κατά των γυναικών. Όμως οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την κριτική ενάντια σε μια θρησκευόμενη οικογένεια, στην οποία οι γυναίκες έχουν ελάχιστη φωνή.

Η σημασία των συντηρητικών γυναικών για τον Ερντογάν

Η υποστήριξη των θρησκευόμενων συντηρητικών γυναικών στο πρόσωπο του Ερντογάν ήταν καθοριστική για την άνοδό του στην εξουσία. Για πολλούς ήταν ο απελευθερωτής, επειδή οι επιλογές της ζωής τους, όπως να φορούν την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα σε δημόσια κτίρια, είχαν προηγουμένως περιοριστεί από κοσμικές κυβερνήσεις που τους είχαν αποκλείσει τη μαντίλα από τη δημόσια ζωή, την εργασία και την εκπαίδευση. Θεωρητικά η Νουρσεμά θα μπορούσε να είναι ψηφοφόρος του Ερντογάν, παρατηρεί το Politico, με τη θεματική της σειράς να αγγίζει ευαίσθητες χορδές της τουρκικής κοινωνίας και την πολιτική.

Αμφιβολίες

Μερικές από τις γυναίκες που συνέβαλαν στην αναρρίχηση του Ερντογάν στην εξουσία έχουν αμφιβολίες σε βασικά ζητήματα, από την κακοδιαχείριση της οικονομίας μέχρι τα δικαιώματα των γυναικών. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Το πρόβλημα για τον Ερντογάν πολιτικά είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί από πρώην συμμάχους και χρειάστηκε να συμμετάσχει σε συνασπισμό με ολοένα και πιο ακραίους ισλαμιστές εταίρους σε αυτές τις εκλογές, εγείροντας φόβους ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακαλέσει τα μέτρα προστασίας των γυναικών κατά της βίας. Στο σημείο αυτό η Νουρσεμά αποκτά πολιτική ταυτότητα.

Η τουρκική ΜΚΟ Ίδρυμα Σοσιαλδημοκρατίας διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών ψηφοφόρων ενδέχεται να αποχωρήσει από το AKP σε αυτές τις εκλογές. Σύμφωνα με έρευνά της, η υποστήριξη στο AKP από τις Τουρκάλες το 2018 ήταν πάνω από το 38%, αλλά αυτή τη φορά θα μπορούσε να μειωθεί σε λιγότερο από 27%. Να σημειώσουμε ότι ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία το 2021 από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που προστατεύει τις γυναίκες από τη βία, με το επιχείρημα ότι υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή