«Τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τη σύλληψη του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Η Εισαγγελία Αυλώνα εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Σε δήλωσή του ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη δείγμα «της αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων Αρχών.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Δένδιας: Σκάνδαλο η σύλληψη αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία

«Η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη, αναφερόμενος στη σύλληψη του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου δημάρχου στη Χειμάρρα της Αλβανίας, μαζί με ακόμα έναν Έλληνα.

Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Ενημέρωσα γι' αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντες την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Τέλος, για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σημείωσε: «Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο συμβούλιο για την Ουκρανία, είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαϊκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μητσοτάκης: «Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στην προστασία της Μειονότητας»

Σκληρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης».

Μιλώντας στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως «εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.




Την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε ο πρωθυπουργός

Στο ανώτατο επίπεδο κινητοποιείται η Αθήνα μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές Αρχές με την κατηγορία απόπεριας εξαγοράς ψήφων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν από τις εκλογές».

«Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», αναφέρει ο πρωθυπουργός στο Facebook.

12


Η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της

Στο αστυνομικό τμήμα Αυλώνας μεταβαίνει η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβειρα είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Ακόμη, η πρέσβειρα ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος συνελήφθη τα μεσάνυχτα έξω από την οικογενειακή του επιχείρηση την ώρα που συνομιλούσε με συνεργάτες του.

Παρά τις διαρροές νωρίς το πρωί από αλβανικής πλευράς ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος –-πληροφορίες που μεταδόθηκαν και από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο Φρέντι Μπελέρης εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα του Αυλώνα, όπου είχε μεταφερθεί. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της ελληνικής μειονότητας ενέτασσαν τη συγκεκριμένη διαρροή στην προσπάθεια των Αρχών να κατευνάσουν την οργή των ομογενών στη Χειμάρρα.

Αυτός θεωρείται από τους μειονοτικούς ότι ήταν και ο λόγος που ο Μπελέρης δεν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας αλλά σε αυτό του Αυλώνα, που απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Η Εισαγγελία Αυλώνα εξέδωσε το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.