Κάποιοι δεν βλέπουν τη Eurovision απλά ως έναν μουσικό διαγωνισμό, αλλά ως μια ευκαιρία να στοιχηματίσουν. Ένας από αυτούς είναι και ο Ντάνιελ Γκουλντ, ο οποίος επί χρόνια πόνταρε στα τραγούδια που μετείχαν στη διοργάνωση, παίζοντας ακόμη και το… σπίτι του.

Όλοι οι φαν του διαγωνισμού περιμένουν πώς και πώς τη στιγμή που αρχίζει η ανακοίνωση των βαθμολογιών, όπως θα κάνουν και το βράδυ του Σαββάτου, στον τελικό της φετινής Eurovision. Η διαδικασία όμως αποκτά άλλη βαρύτητα γία όσους έχουν παίξει στοίχημα, καθώς το αποτέλεσμα κρίνει το αν θα κερδίσεις χιλιάδες ευρώ, ή θα χάσεις το σπίτι σου.

Και το 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, o Ντάνιελ Γκουλντ ήταν από εκείνους που βίωσε με ιδιαίτερη αγωνία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τελικού της Eurovision. Ήταν η χρονιά που μεγάλη «μάχη» το Ισραήλ με το «Toy» της Netta και η Κύπρος με το «Fuego» της Ελένης Φουρέιρα.

Επαγγελματίας παίκτης στοιχήματος στην Eurovision

Ο Ντάνιελ Γκουλντ ήταν «επαγγελματίας» παίκτης στοιχήματος στη Eurovision για περίπου μία δεκαετία. Πάντα ήταν φαν του μουσικού διαγωνισμού, αλλά το 2004 συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να βγάλει χρήματα από αυτόν, λέει ο φίλος του, Άντριου Ράιτ. Ήταν και η χρονιά που ο μουσικός διαγωνισμός απέκτησε ημιτελικούς.

Ο Ντάνιελ Γκουλντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, σκέφτηκε ότι κάποιες χώρες ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν στον τελικό, με βάση τις ψήφους από τους πολίτες τους που ζούσαν εκτός των συνόρων. Όταν όμως ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα δεν άντεχε να βλέπει. Ήταν γυρισμένος προς τον τοίχο, δαγκώνοντας τη γροθιά του.

Με τη νίκη του «Fairytale» ξεπλήρωσε το στεγαστικό του

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Γκουλντ συνέχισε να κερδίζει. Το 2009 πόνταρε στη νίκη του Αλεξάντερ Ρίμπακ με το «Fairytale» και με τα χρήματα που έβγαλε, ξεπλήρωσε το δάνειο για το διαμέρισμά του στο Λονδίνο. Αποφάσισε μάλιστα να παραιτηθεί από τη δουλειά του- δίδασκε Ιστορία- και να επικεντρωθεί στα στοιχήματα για τη Eurovision.

Δανειζόταν χρήματα και κέρδιζε 50.000 λίρες κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο, ο Ντάνιελ Γκουλντ επί μήνες ζούσε και ανέπνεε για τη Eurovision. Ανέλυε τις τάσεις, έκανε έρευνα για τους τραγουδιστές, ασχολούνταν με φήμες σε forums και εξέταζε εξονυχιστικά τις αποδόσεις. Πριν από τη Eurovision, δανείζονταν χρήματα που αντιστοιχούσαν στην αξία του διαμερίσματός του για να παίξει. Και κάθε χρόνο, μετά τον μουσικό διαγωνισμό, επέστρεφε τα χρήματα. Συνήθως, κέρδιζε περίπου 50.000 λίρες κάθε χρονιά. Τα ξόδευε ταξιδεύοντας στον κόσμο. Ο Ντάνιελ Γκουλντ λάτρευε τη Eurovision και τα ταξίδια. Ζούσε το όνειρό του.

Το λάθος για την Κύπρο και τη Φουρέιρα

Οι γνώσεις του στην ιστορία τον βοηθούσαν να κατανοεί τις σχέσεις μεταξύ χωρών, τα ταξίδια του ακόνιζαν το ένστικτό του για την ποπ κουλτούρα στην Ευρώπη. Παρακολουθούσε πρόβες, ανέλυε τη σκηνική παρουσία και την τηλεοπτική κάλυψη. Μετά τους ημιτελικούς, κατέγραφε τις αντιδράσεις για τα τραγούδια στο Google Trends, το Spotify ή το YouTube. Λάμβανε υπόψη του τη σειρά εμφάνισης και πώς επηρεαζόταν η ψήφος των τηλεθεατών ανάλογα με αυτή. Όμως, κανένας επαγγελματίας παίκτης στοιχήματος δεν τα πετυχαίνει όλα.

Το 2018, διαπίστωσε ότι δεν μπόρεσε να ενεργήσει αρκετά γρήγορα. Πίστευε ότι το «Fuego», με το οποίο η Ελένη Φουρέιρα εκπροσώπησε εκείνη τη χρονιά την Κύπρο, δεν είχε καμία ελπίδα και για μήνες στοιχημάτιζε εναντίον του τραγουδιού. Στο μεταξύ, πόνταρε πολλά στο «Toy» με το οποίο η Netta εκπροσωπούσε το Ισραήλ.

Στον ημιτελικό όμως συνειδητοποίησε ότι έκανε λάθος για την Κύπρο και ότι οι τηλεθεατές λάτρεψαν το «Fuego». Στράφηκε αμέσως στις στοιχηματικές αγορές, ποντάροντας στην Κύπρο για να μειώσει τις πιθανές απώλειές του αν το «Fuego» κέρδιζε. Όμως, οι αποδόσεις άλλαζαν υπερβολικά γρήγορα. Και ήρθε αντιμέτωπος με τον πραγματικό κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής. Αν η Κύπρος κέρδιζε- που εκείνη τη στιγμή φαινόταν πολύ πιθανό- θα έπρεπε να πουλήσει το διαμέρισμά του.

Τελικά, όπως θυμούνται όλοι, ο Ντάνιελ τη γλίτωσε. Το Ισραήλ πήρε την πρώτη θέση στη Eurovision και η Κύπρος τη δεύτερη. Είχε βγάλει αρκετά χρήματα επειδή είχε στοιχηματίσει από νωρίς στο τραγούδι της Netta.

Αν και το 2018 κατάφερε να εξασφαλίσει όχι μόνο το σπίτι του, αλλά και τα ταξίδια του για την επόμενη Eurovision, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Εκείνη τη χρονιά, άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους. Τον Δεκέμβριο του 2018, σε ένα από τα ταξίδια του, πέθανε ξαφνικά. Ήταν μόλις 43 ετών. Η νεκροψία αποκάλυψε πως είχε όγκο στον εγκέφαλο, κάτι που ο ίδιος αγνοούσε.