«Σε απάντηση στη νομική διαδικασία και για να διασφαλίσουμε ότι το Twitter παραμένει διαθέσιμο στο λαό της Τουρκίας, έχουμε λάβει μέτρα για να περιορίσουμε την πρόσβαση σε κάποιο περιεχόμενο στην Τουρκία σήμερα (σημ. Κυριακή, 14 Μαΐου)» έγραψε ο λογαριασμός Global Government Affairs, που ανήκει στον Έλον Μασκ



Αυτό σημαίνει ότι οι αναρτήσεις που θα αφορούν στις εκλογές της Τουρκίας θα περνούν από το μικροσκόπιο. Κάτι που είναι περίεργο, διότι ο Μασκ δήλωσε, λίγο μετά το κύμα των μεγάλων απολύσεων, πως έδιωξε το 80% των υπαλλήλων και ότι «είναι τρομερό πόσο λίγοι χρειάζοπνται όταν δεν έχεις λογοκρισία». 

Ο Έλον Μασκ είχε δηλώσει, όταν είχε αγοράσει την Twitter ότι είναι υπέρ της ελευθερίας του λόγου και γι΄ αυτό αποφάσισε να επενδύσει στην πλατφόρμα αυτή. «Επένδυσα στο Twitter, καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να είναι η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία», είχε πει ο Έλον Μασκ.

Έτσι δεν ήταν τυχαίο ότι η σημερινή απόφαση της Twitter να κάνει λογοκρισία σε κάποιες αναρτήσεις από την Τουρκία για τις εκλογές ξεσήκωσε πολύ κόσμο και φυσικά η… μπάλα της κριτικής πήρε και τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας, Έλον Μασκ.

«Σου έπεσε το κεφάλι Ουγκλέσιας;»

Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μάθιου Ουγκλέσιας, επιτέθηκε στον Έλον Μασκ για το όλο θέμα μέσω ανάρτησής του και είπε ότι ο Αμερικανός επιχειρηματίας συμφώνησε να λογοκρίνει το twitter στην Τουρκία.

Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας δεν άφησε την κριτική του αρθρογράφου του Bloomberg να περάσει έτσι και του απάντησε με σκληρό τρόπο, τονίζοντας ότι η… μερική λογοκρισία ήταν η καλύτερη επιλογή από το περιοριστεί τελείως η πρόσβαση στην πλατφόρμα σε όλους στην Τουρκία.



«Σου έπεσε το κεφάλι, Ουγκλέσιας;», ανέφερε ο Έλον Μασκ και συνέχισε: «Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να περιοριστεί πλήρως το Twitter ή να περιοριστεί η πρόσβαση σε ορισμένα tweets. Ποιo από τα δύο θέλεις;»


Η λογοκρισία στο Twitter δίνει και παίρνει επί των ημερών του Έλον Μασκ και μάλιστα φαίνεται να έχουν απαγορευτεί τουλάχιστον 30% περισσότερα Tweets από εκείνα που είχαν «κοπεί» από την προηγούμενη διοίκηση.

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων λογοκρισιών ήταν αυτή που είχε γίνει σε ντοκιμαντέρ του BBC που ασκούσε κριτική στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Όσο για την απόφαση να γίνει λογοκρισία στην Τουρκία, πολλοί λένε ότι ο Έλον Μασκ πήρε την απόφαση αυτή, λόγω των σχέσεων που έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εταιρεία SpaceX του Μασκ είχε συνεργαστεί με τη τουρκική κυβέρνηση στην κατασκευή δορυφόρων, ενώ συνεργάζονταν με τους Τούρκους και στην παραγωγή μπαταριών λιθίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται συνέχεια πυρά από επικριτές του στην πλατφόρμα και δεν είναι λίγοι εκεί που πιστεύουν ότι ο Μασκ θέλησε να τον… προστατεύσει ενόψει των εκλογών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, έχει παρελθόν με την απαγόρευση του twitter, αφού είχε προβεί σε τέτοιαπριν τις εκλογές του 2014.