Το Peña Zafra de Abajo - ένα ισπανικό χωριό στη Μούρθια - μπορεί να έχει ειδυλλιακή ομορφιά, αλλά κανείς δεν θέλει να ζήσει σε αυτό. Και οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι του βρήκαν μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα για να το διαφημίσουν.

Οι 16 εναπομείναντες κάτοικοι του πανέμορφου αυτού χωριού στην Ισπανία -σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW- αποφάσισαν λοιπόν να τραβήξουν την προσοχή στον συντηρητικό νότο με γυμνές τους φωτογραφίες, τις οποίες και στη συνέχεια τύπωσαν σε ένα ημερολόγιο που δημιούργησαν.

Αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής του ημερολογίου είναι ο γηραιότερος κάτοικος του χωριού. Ο Pedro Sánchez στα 100 του χρόνια πόζαρε για τον μήνα Δεκέμβριο, χωρίς μπλούζα και χαμογελαστός κρατώντας ένα κρασοπότηρο. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος που δέχτηκε να γίνει η πρωτότυπη αυτή φωτογράφιση.

Ο Pedro Sánchez θυμάται με νοσταλγία τις ημέρες που το χωριουδάκι του έσφυζε από ζωή. «Πάντα κάναμε πάρτι τα σαββατοκύριακα. Τη μία εβδομάδα όλοι έρχονταν στο σπίτι μου και την επόμενη εβδομάδα ήταν η σειρά κάποιου άλλου. Είχα μια κιθάρα, ένα ακορντεόν και ο κόσμος χόρευε», περιέγραψε.

 «Έπρεπε να συμπράξω, δεν έχουμε κόσμο. Έχουμε ελάχιστους κατοίκους, δεν θα μείνει κανείς εδώ» λέει στην Deutsche Welle, o Χουάνχο  Πέρεζ, αγρότης στο επάγγελμα.

«Θα ήθελα να μας βλέπουν όπως και τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Πληρώνουμε φόρους όμως νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι εδώ στο μικρό χωριό μας» υποστηρίζει με τη σειρά της η Αντονία Περέα Τορτόζα η οποία επίσης συμμετέχει στην πρωτότυπη αυτή ιδέα.

Η 30χρονη κοινοτάρχης του χωριού Λουσία Νικολά Περέα ήταν και εκείνη που είχε την ιδέα για ένα ημερολόγιο. «Δεν είναι απλώς κάτι σαν απελευθέρωση. Καταργούμε κάθε κλισέ. Δεν πρόκειται για εικόνες με καλογυμνασμένα σώματα. Είναι κανονικοί άνθρωποι. Ο καθένας μπορεί να δείξει αυτό που είναι. Είναι πολύ διαφορετικές φωτογραφίες αυτές, από τις γυμνές φωτογραφίες που γνωρίζουμε» αναφέρει.

Δεν είναι γνωστό αν το ημερολόγιο θα προσελκύσει κόσμο και το Peña Zafra de Abajo θα ξαναγεμίσει ζωή. Το χωριό, ωστόσο, έχει γίνει διάσημο ήδη σε όλη την Ισπανία και ετοιμάζει το επόμενο ημερολόγιο.

Δείτε φωτογραφίες στο παρακάτω βίντεο