Κορυφώνεται η αγωνία στην Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, οι επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της γειτονικής χώρας, που δίνει τιτάνια μάχη με τον πρωτοφανή πληθωρισμό.

Ένας εκ των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κληθεί να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και τα επόμενα βήματα στις σχέσεις με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Δύση.

Προβάδισμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με καταμετρημένο σχεδόν το 97% των ψηφοδελτίων, ο Ερντογάν προηγείται με 49,39% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 44,92%, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Anadolu.

Στις επαναληπτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου, ρόλο ρυθμιστή αναμένεται να διαδραματίσει ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων. Ο Ογκάν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του μέχρι στιγμής, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι του θα κατευθυνθούν προς την πλευρά του Ερντογάν.

Διαφορές

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές των δύο «μονομάχων»; Ο Κιλιτσντάρογλου έχει προαναγγείλει πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και σύσφιξη της συμμαχίας με τη Δύση. Αντίθετα, ο Ερντογάν θεωρείται από τους πλέον στενούς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την παρεμβατική πολιτική στο οικονομικό επίπεδο, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.