Μια πολυδιάστατη μεγαλοφυΐα. Ζωγράφος, εφευρέτης, μηχανικός, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι υπήρξε και πολυταξιδεμένος.

Από τη Ρώμη, τη Βενετία, την Μπολόνια μέχρι και την αγαπημένη του Γαλλία, είχε παντού σπίτια. Και το τελευταίο του, ένα τριώροφο μεσαιωνικό, στην καρδιά μάλιστα της Μπολόνια, που τελευταίος του ιδιοκτήτης ήταν ο ποδοσφαιριστής Τζουζέπε «Μπέπε» Σινιόρι, πωλείται τώρα 3.200.000 ευρώ. Με πέντε κρεβατοκάμαρες και συνολική επιφάνεια 6.500 τ.μ. προδίδει ξεκάθαρα ότι αποτέλεσε σπίτι καλλιτέχνη.

«Λίγα βήματα από την Πιάτσα Ματζόρε, το κτίριο είναι ένα από τα πιο γνωστά του 15ου αιώνα», αναφέρει ο Sotheby’s της Ιταλίας που ανέλαβε την πώληση. Περιλαμβάνει fresco από την εποχή του αλλά και σύγχρονα στοιχεία - θέρμανση, ασανσέρ, πάρκινγκ! Με τοιχογραφίες από την ύστερη εποχή του Ντα Βίντσι, με μπουάτ του 17ου αιώνα, κασέλες, τεράστια τζάκια που καθρεφτίζουν την εποχή, μια επιβλητική σκάλα, αίθριο και τέσσερα μπάνια (τρία στον πρώτο όροφο και ένα στον δεύτερο), αναμφίβολα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Στον δε δεύτερο όροφο δεσπόζει μια σοφίτα με το μπάνιο της και θέα σε ιστορικά μνημεία και αρχαίες εκκλησίες.

Σημειώνουμε πως το κτίριο εδράστηκε σε προϋπάρχον κτίσμα του 13ου αιώνα, με κήπο, όπου μια φορά κι έναν καιρό παίζονταν θεατρικές παραστάσεις. Μάλιστα, για τη διαμόρφωση του κήπου, που έσφυζε από ζωή από το 1515, οπότε και μετακόμισε εκεί ο Ντα Βίντσι, μέχρι που έφυγε για τη Γαλλία, έχουν εργαστεί σπουδαίοι καλλιτέχνες της Αναγέννησης, όπως ο Αντόνιο Μπαζόλι.

Ρεπορτάζ: Έλλη Σολδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/5