Η Αρμενία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, εάν το Μπακού εγγυηθεί την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού του θύλακα. Γεγονός που δημιουργεί έναν νέο πονοκέφαλο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όσον αφορά τις στρατιωτικές ισορροπίες που θέλει να κρατήσει η Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η χώρα του από μια στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνησή του κατηγορεί τη Μόσχα ότι δεν τη στήριξε στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν. «Δεν αποκλείω η Αρμενία να λάβει την απόφαση να αποσυρθεί από την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)», εφόσον η συμμαχία αυτή δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, είπε ο Πασινιάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γερεβάν τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Η δήλωση αυτή γίνεται λίγες ημέρες πριν από τις συνομιλίες που πρόκειται να έχουν στη Μόσχα ο Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, οι οποίοι θα γίνουν δεκτοί από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Αρμενία εξετάζει να στραφεί στην «αγκαλιά» της Δύσης

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν συγκρουστεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με παρέμβαση της Ρωσίας επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός το 2020 και αναπτύχθηκε στην περιοχή μια ειρηνευτική δύναμη.

Ωστόσο, το Γερεβάν κατηγορεί τη Μόσχα για αδράνεια, την ώρα που Αζέροι έχουν μπλοκάρει εδώ και πολλούς μήνες έναν οδικό άξονα κρίσιμης σημασίας, ο οποίος συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Μπακού λέει ότι ο αποκλεισμός του δρόμου έγινε για λόγους ασφαλείας και η Αρμενία απαντά ότι οι Αζέροι δημιουργούν μια ανθρωπιστική κρίση.

«Αρχίσαμε να συζητάμε τα θέματα ασφαλείας με τους Δυτικούς εταίρους μας, επειδή βλέπουμε ότι το σύστημα ασφαλείας στην περιοχή δεν λειτουργεί», επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πασινιάν, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν το τελευταίο διάστημα η ΕΕ και οι ΗΠΑ για να αναβιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία, χωρίς ωστόσο αξιοσημείωτη επιτυχία.

Η Ρωσία «θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αρμένιους φίλους της» και θα συζητήσει και την «κοινή συμμετοχή στις δραστηριότητες της CSTO», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.