Ανθρωποι περιφέρονται σαν ζόμπι στους δρόμους των βρετανικών πόλεων. Η εικόνα τους παραπέμπει στη δυστοπική Αμερική, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Daily Mail», η οποία σε ένα εκτενές δημοσίευμα αποκαλύπτει πως νέοι Βρετανοί -έπειτα από χρήση ενός συνθετικού ναρκωτικού γνωστού ως «σκόνη μαϊμού»- κυκλοφορούν σαν ζόμπι σε πέντε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, τρομάζοντας τους περαστικούς.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει πως περισσότερο από όλες τις περιοχές έχει πληγεί η τοπική κοινωνία της πόλης Stokeon-Trent και παρουσιάζει οπτικοακουστικό υλικό από την άλλοτε ακμάζουσα και επιτυχημένη περιοχή Potteries του Staffordshire που έχει παρακμάσει μετά την άφιξη του νέου συνθετικού ναρκωτικού.

Οι χρήστες κάνουν εμετό μπροστά στα πόδια ανυποψίαστων πεζών και γεμίζουν με σκουπίδια τους δρόμους. Η Αστυνομία της περιοχής έχει ήδη κατασχέσει περισσότερα από 10 κιλά «σκόνη μαϊμούς» αξίας άνω των 100.000 λιρών. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά πως οι χρήστες θυμίζουν «κελύφη» ανθρώπων, όπως τους έχουν δει σε σειρές όπως το «The Wire» και ταινίες όπως το «Breaking Bad», ενώ οι βρετανικές συνοικίες θυμίζουν γειτονιές από τη Βαλτιμόρη ή το Ντιτρόιτ και όχι το Staffordshire.

Η «σκόνη της μαϊμούς» 

Η «σκόνη της μαϊμούς» προέρχεται από το φυτό khat και έχει απαγορευτεί στη χώρα. Συνεπώς όσοι κάνουν χρήση έρχονται αντιμέτωποι με πέντε χρόνια φυλάκισης. Οι χρήστες, αν εντοπιστούν, είναι αντιμέτωποι με ποινή μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης για κατοχή και έως 14 χρόνια για προμήθεια της ουσίας. 

Τα τελευταία χρόνια τα συνθετικά ναρκωτικά μετασχηματίζουν το τοπίο της τοξικομανίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας EMCDDA, που διαπιστώνει επανειλημμένως μείωση της χρήσης κάνναβης και ηρωίνης και ευρύτερη διάδοση συνθετικών ψυχοτρόπων ουσιών.

Μόνο που τα συνθετικά ναρκωτικά, όπως η «σκόνη της μαϊμούς» ή η shisha -η «κόκα των φτωχών»-, τα οποία έχουν χαμηλή τιμή και είναι εύκολα διαθέσιμα στο πλαίσιο ενός παραεμπορίου, θεωρούνται η νέα μάστιγα που ενέχει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τόσο για την υγεία των χρηστών όσο και για τον κοινωνικό ιστό.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Της Ιουστίνης Αλεξάκη