Η ακτινοβολία των κινητών σκάει ποπ κορν;
Δείτε το βίντεο που έχει σοκάρει το διαδίκτυο
Ψήνουν τα κινητά ποπ κορν; Ένα βίντεο, που έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία: τα κινητά ψήνουν ποπ κορν- και προφανώς καίνε και τον εγκέφαλό μας.
Όπως, όμως, συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα αυτή που φαίνεται.
Μερικοί φίλοι βάζουν τέσσερα κινητά τηλέφωνα αντικρυστά και στη μέση τοποθετούν έναν σπόρο καλαμποκιού. Καλούν συγχρόνως τους αριθμούς των συσκευών και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο σπόρος σκάει κι εκτοξεύεται στον αέρα, ψημένο και αφράτο ποπ κορν. Το μήνυμα είναι σαφές: αν η ακτινοβολία των κινητών ψήνει ποπ κορν, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει στον εγκέφαλό μας. Πολύ ερασιτεχνικό για να μην είναι αληθινό. Το βίντεο είδαν εκατομμύρια επισκέπτες στο ΥouΤube κι έφθασε σε πολλά ηλεκτρονικά ταχυδρομεία σαν αδιαμφισβήτητη απόδειξη της επικινδυνότητας των κινητών- ακόμη και οι πιο δύσπιστοι πείθονταν από την εικόνα του σπόρου που σκάει και ψήνεται. Κι έπειτα δεν φαίνεται απίθανο, βρισκόμαστε στην εποχή της «αόρατης» τεχνολογίας: μήπως ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ζεσταίνει τα φαγητά χωρίς φωτιά και θερμαντικά στοιχεία;
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τα κινητά μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα, αλλά δεν ψήνουν ποπ κορν. Και αν κάτι αποδεικνύει το βίντεο, το οποίο γυρίστηκε πολύ επαγγελματικά ακριβώς για να μοιάζει ερασιτεχνικό, είναι πώς χτίζονται οι σύγχρονοι αστικοί μύθοι. Εμπνευστής της ιδέας είναι μια εταιρεία, η Cardo Systems, η οποία ήθελε να διαφημίσει με αυτόν τον τρόπο τα Βluetooth που εμπορεύεται. «Το βίντεο εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά κι έγινε αστικός μύθος», δήλωσε η υπεύθυνη διαφήμισης της εταιρείας Κάθριν Ρόουντς, στο αμερικανικό περιοδικό «Wired»- ένα διαφημιστικό κόλπο που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει και άλλες εταιρείες προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των νεαρών χρηστών του Διαδικτύου.
’λλα κόλπα
Οι παραγωγοί της ταινίας «Wanted», με την Αντζελίνα Ζολί, για να προωθήσουν το φιλμ ανέβασαν στο ΥouΤube ένα βίντεο που υποτίθεται ότι έχει τραβηχτεί από κάμερα ασφαλείας και δείχνει έναν υπάλληλο μιας εταιρείας να καταλαμβάνεται από αμόκ και να καταστρέφει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Σε λίγες ημέρες το είδαν τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες.
Η «ΑΠΑΤΗ» με το ποπ κορν δεν ήταν η πρώτη απόπειρα να συνδεθεί η ακτινοβολία με το ψήσιμο.
Το 2000, στον ιστότοπο Wymsey Village Web δημοσιεύθηκε ένα άρθρο για το πώς μπορεί να ψηθεί ένα αυγό σε 65 λεπτά αν τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο κινητά, με το ένα καλεί το άλλο. Ο Βρετανός ιδιοκτήτης του σάιτ, Τσάρλι Ίβερμι, ήθελε με αυτόν τον τρόπο να κάνει ένα σχόλιο για τους φόβους απέναντι στην τεχνολογία. Όπως διαπίστωσε, ελάχιστοι κατάλαβαν τη φάρσα του: «Το πίστεψε πάρα πολύς κόσμος. Κανένα άλλο θέμα στο σάιτ δεν τράβηξε τόσο πολύ την προσοχή των επισκεπτών». Λίγο αργότερα, ο συντάκτης των «Νew Υork Τimes», ο Πολ ’νταμς, έφθασε να κάνει ο ίδιος το πείραμα για να πείσει και τους πιο δύσπιστους αναγνώστες της εφημερίδας ότι το αυγό δεν βράζει ούτε σε μιάμιση ώρα. Στην περίπτωση του ποπ κορν, πάντως, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: πώς σκάει ο σπόρος ανάμεσα στα κινητά; Το Wired δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει το κοινό του το συντομότερο δυνατόν.