Επίθεση κατά του πρόεδρου Ερντογάν εξαπέλυσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο Haberturk, η Ακσενέρ, μέλος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου, είπε ότι η πολιτική του Ερντογάν έφερε κοντά Ελλάδα και Αίγυπτο, που συμφώνησαν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Η συμφωνία, μάλιστα, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι οδήγησε στην απώλεια της μισής Γαλάζιας Πατρίδας, ισχυρίστηκε η Ακσενέρ.

«Τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο… ποιος είχε όφελος από αυτό; Η Ελλάδα» είπε η Ακσενέρ. «Λένε “Γαλάζια Πατρίδα” και “Γαλάζια Πατρίδα”. Αναφέρομαι σε ένα σύστημα που ως Κάλο Κόμμα είπαμε ''ναι''. Όμως χάθηκε η μισή “Γαλάζια Πατρίδα”» δήλωσε .

«Αναφέρεστε στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου;» ρώτησε την δημοσιογράφος.

«Ναι, σε αυτήν αναφέρομαι» απάντησε η Ακσενέρ που συνέχισε με ένα ερώτημα προς τον πρόεδρο: «Μήπως o κ. Ερντογάν γνωρίζει πώς ιδρύθηκε η Στρατιά του Αιγαίου το 1975;».

Η δικαιολογία της Τουρκίας για την Στρατιά του Αιγαίου είναι ότι προστατεύει τις δυτικές ακτές της από την ελληνική απειλή.

Η Ακσενέρ αναφερόταν στη συμφωνία του 2020 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι.