Εμφανώς αναστατωμένος από τη επίτευξη της συμφωνίας Ελλάδα - Αιγύπτου για την οριεθήτηση της ΑΟΖ, εμφανίστηκε και σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα ο Ερντογάν υποστήριξε πως «έχει ήδη ενημερώσει την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για την πρόθεσή του αυτή».

«Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι τις γεωτρήσεις. Ενημερώσαμε σχετικά τη Μέρκελ» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Τι κάνουν εκεί Ελλάδα και Αίγυπτος; Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, έπεσαν όλοι πάνω… Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια… Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε να τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε: “εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε”», ανέφερε ο Ερντογάν αναβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Reuters, εξαπέλυσε πυρά κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».



«Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.




Την ίδια στιγμή δε, υποστήριξε πως δεν τίθεται ανάγκη συνομιλιών με «όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες».

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.