Ο νόμος «κατά της ομοφυλοφιλίας» που θεσπίστηκε στην Ουγκάντα συνιστά «τραγική παραβίαση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πρέπει να καταργηθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επικαλούμενος πιθανές συνέπειες στη βοήθεια και τις επενδύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη χώρα αυτή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διευκρίνισε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του να μελετήσουν τις συνέπειες αυτού του «επαίσχυντου» νόμου σε «όλες τις πλευρές της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουγκάντας», κυρίως στη βοήθεια και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των ΗΠΑ να παρέχουν με ασφάλεια υπηρεσίες στο πλαίσιο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR) και άλλες μορφές βοήθειας και επενδύσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η έγκριση αυτού του νόμου «υπονομεύει τις προοπτικές ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα», προσέθεσε ο Μπάιντεν, ζητώντας την «άμεση απόσυρσή του».

Οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν «πρόσθετα μέτρα», όπως κυρώσεις ή περιορισμοί εισόδου στο έδαφος των ΗΠΑ για «κάθε πρόσωπο που συνδέεται με παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή υποθέσεις διαφθοράς», προσέθεσε ο Δημοκρατικός Πρόεδρος.

Ο νόμος, που προκαλεί αγανάκτηση στις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει βαριές ποινές για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει συνεχώς φόβο για τη ζωή του, ούτε να υφίσταται βία και διακρίσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου απαγορευόταν ήδη στην Ουγκάντα όπως και σε περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, αλλά ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρότατες ποινές για μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.