Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Μουσεβενί υπέγραψε τελικά το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, αφού όμως το κοινοβούλιο το αποδυνάμωσε σε σχέση με το αρχικό. Έστω και έτσι, όμως, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σκληρών νόμων κατά των ΛΟΑΤΚΙ σε όλο τον κόσμο.

Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι ήδη παράνομες στην Ουγκάντα, σημειώνει το BBC, αλλά τώρα όποιος καταδικαστεί αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.

Η νομοθεσία επιβάλλει τη θανατική ποινή για τις λεγόμενες επιβαρυντικές περιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή με κάποιον κάτω των 18 ετών ή όταν κάποιος είναι μολυσμένος, όπως για παράδειγμα με τον ιό HIV.

Μόνο ένας βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο κατά τη ψηφοφορία στη βουλή της χώρας.

Η νομοθεσία έχει επίσης καταδικαστεί από ακτιβιστές στην Ουγκάντα, οι οποίες έχουν κινήσει δικαστική διαδικασία για την ακύρωση του νόμου με την αιτιολογία ότι αποτελεί διάκριση και παραβιάζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ένας παρόμοιος νόμος ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντα το 2014.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Ο νόμος συνιστά «τραγική παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να καταργηθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επικαλούμενος πιθανές συνέπειες στη βοήθεια και τις επενδύσεις των ΗΠΑ προς την Ουγκάντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του να μελετήσουν τις συνέπειες αυτού του «επαίσχυντου νόμου», όπως είπε, σε «όλες τις πλευρές της συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό περιλαμβάνει και την ικανότητα των ΗΠΑ να παρέχουν με ασφάλεια υπηρεσίες στο πλαίσιο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR) και άλλες μορφές βοήθειας και επενδύσεων.

Η έγκριση αυτού του νόμου «υπονομεύει τις προοπτικές ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν ζητώντας την «άμεση απόσυρσή του».