Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου συνεχίζονται τα επεισόδια μετά την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες Αλβανόφωνους δημάρχους την Παρασκευή, με τον σερβικό πληθυσμό σε τέσσερις πόλεις να προσπαθεί να αποτρέψει τη συνθήκη αυτή. Οι εικόνες χάους στους δρόμους παραμένουν και οι συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές ευθύνονται για σειρά σοβαρών τραυματισμών. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της Δύσης απηύθυναν έκκληση προς την Πριστίνα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι συμπλοκές

Στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR με Σέρβους διαδηλωτές. Οι άντρες της KFOR προσπάθησαν να απεγκλωβίζουν θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και επήλθε η σύγκρουση. Η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ πυρπόλησαν και όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου και έβαψαν με σπρέι τα οχήματα του ΝΑΤΟ. 

Η τοπική αστυνομία του Κοσόβου -που στελεχώνεται πλέον εξ ολοκλήρου από Αλβανόφωνους αφότου όλοι οι Σέρβοι εγκατέλειψαν τη δύναμη πέρυσι- έκανε χρήση αερίων πιπεριού για να απωθήσει πλήθος Σέρβων που πέρασαν από οχύρωση ασφαλείας και επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο του δημαρχείου, σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Τραυματίες

Η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) μετέδωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές. Ο ΓΓ του υπουργείου ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμανια Στάροβιτς δήλωσε στην RTS ότι δύο διαδηλωτές φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου. Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ο Στάροβιτς. Το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα και κόβει την ανάσα αποτυπώνεται ένα σκηνικό κλιμακούμενης βίας. Δυνάμεις του Κοσυφοπεδίου και Σέρβοι διαδηλωτές πλήττουν ο ένας τον άλλον με πυρά, δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα. Οι δρόμοι έχουν παραδοθεί στο χάος με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες, τη στιγμή που αυτοκίνητα καίγονται και οι πολίτες φοβούνται κάθε λεπτό που περνά για τη ζωή τους, εν μέσω μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης που δεν λέει να αποκλιμακωθεί.

Κλοιός ασφαλείας γύρω από τα δημαρχεία

Νωρίτερα, στρατιώτες ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχημάτισαν κλοιούς ασφαλείας γύρω από τρία δημαρχεία του Κοσόβου, προκειμένου να συγκρατήσουν Σέρβους που διαμαρτύρονται για τους Αλβανόφωνους δημάρχους που ανέλαβαν καθήκοντα σε περιοχές με Σερβική πλειοψηφία.

Αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης Ζβέτσαν και ηρέμησε η κατάσταση, ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η ένταση παραμένει και ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις. Στις άλλες τρεις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Στο Λεπόσαβιτς, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ειρηνευτικά στρατεύματα των ΗΠΑ με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών τοποθέτησαν συρματοπλέγματα γύρω από το κτίριο του δημαρχείου για να το προστατεύσουν από εκατοντάδες Σέρβους που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του. 

Παρέμβαση της Δύσης για αποκλιμάκωση

ΕΕ και οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι από τον οποίο ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα πυροδοτήσουν την ένταση.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόνεβιερ, συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμανι και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Νωρίτερα ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ είχε συνάντηση με δύο από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους. Οι άλλοι δύο που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα του ‘Αλμπιν Κούρτι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αμερικανού πρέσβη. Ο Τζέφρι Χόνεβιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες δημοτικές εκλογές στον βορρά του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι ζητούν από την κυβέρνηση του Κοσόβου
να απομακρύνει τους Αλβανούς δημάρχους και να επιτρέψει στις τοπικές διοικήσεις που χρηματοδοτούνται από το Βελιγράδι να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων. Η προσέλευση στις κάλπες σε αυτές τις εκλογές δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.