Με επτά ψήφους υπέρ και έξι κατά η λεγόμενη επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την προσωρινή αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ – στα 31,4 τρισ. δολάρια αυτή τη στιγμή - και του ανώτατου ορίου των ομοσπονδιακών δαπανών, στέλνοντάς το για ψηφοφορία στην Ολομέλεια ενόψει της εκτιμώμενης προθεσμίας της 5ης Ιουνίου για να αποτραπεί μια χρεοκοπία του κράτους, ο φόβος της οποίας προκαλεί ήδη τριγμούς στις αγορές.

Δύο μέλη της εν λόγω επιτροπής – υπερσυντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί που επιζητούσαν βαθύτερες περικοπές – πήγαν κόντρα στην ηγεσία τους αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο, όπως και τέσσερις Δημοκρατικοί, μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που έχει δυσαρεστηθεί με τις παραχωρήσεις που έκανε ο Μπάιντεν για τα όρια δαπανών.

Το νομοσχέδιο για χρέος θα χρειαστεί την έγκριση 218 βουλευτών επί συνόλου 435 στη σημερινή ψηφοφορία για να περάσει, αλλά και της πλειοψηφίας στη Γερουσία με τον Μπάιντεν να απευθύνει έκκληση στα δύο σώματα για την επικύρωσή της.

Τι προβλέπει η συμφωνία για το χρέος

Χωρίς την έγκριση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα και να αδυνατεί να πληρώνει τα χρέη της.

Η έγκρισή του από τη Βουλή και τη Γερουσία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να πληρώνει τους δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης, τους βετεράνους και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Mε τη συμφωνία για το χρέος, οι λεπτομέρειες της οποίας περιγράφονται στο νομοσχέδιο των 99 σελίδων, θα περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεδομένου ότι είναι ελάχιστες οι προοπτικές εξεύρεσης απόλυτα ικανοποιημένων βουλευτών, ο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, αναζητούν υποστήριξη από το πολιτικό κέντρο, κάτι αρκετά σπάνιο στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις δήλωσε, πάντως, ότι «οι Δημοκρατικοί θα φροντίσουν ώστε η χώρα να μην χρεοκοπήσει». Οι πιθανότητες να βρει το νομοσχέδιο για το χρέος υποστήριξη από την ακροδεξιά είναι ελάχιστες. «Αυτή η συμφωνία είναι μια αποτυχία, μια πλήρης αποτυχία και γι' αυτό αυτά τα μέλη και άλλα θα της αντιταχθούν απολύτως», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Σκοτ ​​Πέρι. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το σταματήσουμε».