Το 2022 ήταν μια κακή χρονιά για τους πλούσιους του πλανήτη! Έρευνα της Capgemini, η οποία ορίζει ως πλούσιους όλους όσοι διαθέτουν ρευστότητα άνω του 1.000.000 δολαρίων, αναφέρει ότι ο «πληθυσμός» των απανταχού πλουσίων μειώθηκε κατά 3,3% τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ η συνολική αξία της περιουσίας τους, που για το 2022 υπολογιζόταν σε 83 τρισεκατομμύρια δολάρια, μειώθηκε κατά 3,6%.

Από τους πιο γνωστούς μας υπερπλούσιους, εκείνους που είδαν πέρυσι την περιουσία τους να αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς απ’ ό,τι συνήθως, ήταν ο… πρώην πλουσιότερος του πλανήτη, ο ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος υποχώρησε εσχάτως αφήνοντας την πρωτιά στον αιώνιο «ανταγωνιστή» του, Έλον Μασκ, αλλά και ο ιδρυτής της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Η μεγαλύτερη περιουσιακή μείωση σημειώθηκε στη Βόρεια Αμερική (-7,4%), με δεύτερη την Ευρώπη (-3,2%) και τρίτη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (-2,7%). Κατά την Capgemini, η οποία συμπράττει με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ως στρατηγικός εταίρος σε θέματα τεχνολογίας, η… μείωση που υπέστησαν πέρυσι οι πλούσιοι ήταν η μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία.

Όπως επισημαίνει η ετήσια έκθεση της εταιρείας, που αφορά σε 71 χώρες, στις αιτίες της «συμφοράς» που χτύπησε πέρυσι την πόρτα των πλουσίων συγκαταλέγονται ο πόλεμος της Ουκρανίας και τα πάσης φύσεως επακόλουθά του, όπως η άνοδος του πληθωρισμού και των τραπεζικών επιτοκίων.

Μια δεύτερη έρευνα, με την υπογραφή της Altrata αυτή τη φορά, ρίχνει φως στις… τάξεις των πλουσίων και μας αποκαλύπτει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζουμε. Αν και στα πρωτοσέλιδα εμφανίζονται μόνο τα «παιδιά-θαύματα» της επιχειρηματικότητας και του πλούτου, η αλήθεια είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας των πλουσίων ανά τον κόσμο είναι τα 67 χρόνια!

Το 42% εξ αυτών είναι, μάλιστα, άνω των 70, ενώ οι πλούσιοι, διάσημοι και… νεότεροι για τους οποίους διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο, όπως ο Έλον Μασκ (51 ετών) ή ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (ετών 39), αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πλούτου.

Και κάτι ακόμα: εκτός από μεσήλικες (και βάλε…), οι πλούσιοι του πλανήτη είναι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, άνδρες! Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 12,5% των απανταχού δισεκατομμυριούχων. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι κάπως… πιο υποφερτός απ’ ό,τι στους άνδρεςτο 18% των γυναικών με εννέα μηδενικά στον λογαριασμό τους είναι κάτω των 50 ετών…

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή» την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023