Έξι Ελληνες εντάσονται στη φετινή λίστα του «Forbes» ανάµεσα στους 2.540 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσµου. Στην κορυφή των ελληνικών συµµετοχών βρίσκεται το όνοµα της Μαρίας Αγγελικούση, η οποία έκανε εντυπωσιακό «ντεµπούτο» στη φετινή λίστα. Η επικεφαλής του Οµίλου Angelicoussis Shipping, ενός από τους ισχυρότερους ναυτιλιακούς οµίλους του κόσµου, κρατά τα σκήπτρα της οµάδας των Ελλήνων δισεκατοµµυριούχων, καταλαµβάνοντας την 455η θέση της ετήσιας κατάταξης, µε την περιουσία της να εκτιµάται στα 5,6 δισ. δολάρια. Η Μαρία Αγγελικούση σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ και στη συνέχεια εργάστηκε για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωµένο Βασίλειο. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στον όµιλο, ως αντιπρόεδρος, και έπειτα κληρονόµησε την εταιρεία από τον πατέρα της, Γιάννη Αγγελικούση, ο οποίος πέθανε το 2021, µε τη 40χρονη, πανίσχυρη γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας να κρατά τα ηνία της Angelicoussis Shipping. Στη δεύτερη θέση της ελληνικής κατάταξης βρίσκεται ο «βασιλιάς του χαλκού», Αριστοτέλης Μυστακίδης, Νο 905 στην παγκόσµια κατάταξη, µε περιουσία 3,2 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Ακολουθεί ο Eλληνας εφοπλιστής και επιχειρηµατίας Φίλιππος Νιάρχος, ο οποίος βρίσκεται στο Νο 1.067 της λίστας του «Forbes» για το 2023, µε την περιουσία του να αγγίζει τα 2,8 δισεκατοµµύρια δολάρια. Στην τέταρτη θέση της οµάδας των Ελλήνων δισεκατοµµυριούχων είναι ο επιχειρηµατίας, εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου της Μotor Οil, Βαρδής Βαρδινογιάννης, και η οικογένειά του (Νο 1.575 στην παγκόσµια κατάταξη), µε την περιουσία της οικογένειας να ανέρχεται σε 1,9 δισ. δολάρια. Στο Νο 1.804 του παλµαρέ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη είναι η µεγαλοεπιχειρηµατίας Μαριάννα Λάτση µε την οικογένειά της, µε την περιουσία τους να φτάνει τα 1,6 δισ. δολάρια. Στην έκτη θέση ακολουθεί ο επιχειρηµατίας, εφοπλιστής και ισχυρός παράγων της πετρελαιαγοράς Σπύρος Λάτσης (Νο 1.905 στην παγκόσµια κατάταξη), µε την οικογενειακή του περιουσία να ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια. Η συνολική περιουσία των έξι Ελλήνων της λίστας του «Forbes» αγγίζει τα 16,6 δισ. δολάρια.

_____________

Η Βίκυ Σάφρα

Με τα βραζιλιάνικα χρώµατα, την πρώτη 100άδα των ισχυρότερων επιχειρηµατιών του κόσµου συµπληρώνει η ελληνικής καταγωγής Βίκυ Σάφρα, µε την περιουσία της οικογένειας να ανέρχεται σε 16,7 δισ. δολάρια. Η Βίκυ Σάφρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σε µικρή ηλικία µετανάστευσε µε την οικογένειά της (Ελληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, µε ρίζες και στην Κοµοτηνή) στη Βραζιλία, όπου το 1969 παντρεύτηκε τον πλουσιότερο τραπεζίτη του κόσµου, Τζόζεφ Σάφρα. Η ίδια µετά και τον θάνατο του συζύγου της έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δηµοσιότητας και κατά πληροφορίες ζει στην Ελβετία, όπου εδρεύει µία από τις τράπεζες της οικογένειας. Πλέον, ασχολείται µε το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας, κυρίως µε το Ιδρυµα Vicky and Joseph Safra.

____________

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσίευσε το περιοδικό «Forbes», ο Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος διαθέτει τον Οµιλο LVMH, που περιλαµβάνει τη Louis Vuitton, τη σαµπάνια Moët & Chandon, τις Dom Perignon, Christian Dior και Tiffany & Co, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσµο, µε περιουσία ύψους 211 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Ο Αρνό τον τελευταίο χρόνο κέρδισε 53 δισ. δολάρια, ανεβαίνοντας έτσι για πρώτη φορά στην κορυφή της λίστας.

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία ύψους 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Ελον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, που συµπληρώνουν την τριάδα, είναι οι µεγαλύτεροι «χαµένοι» της χρονιάς, κατά την οποία αξίζει να σηµειωθεί ότι οι µεγιστάνες της παγκόσµιας οικονοµίας βγήκαν «τραυµατισµένοι». Χαρακτηριστικό είναι ότι αθροιστικά η περιουσία των 25 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσµο ανέρχεται σε 2,1 τρισεκατοµµύρια δολάρια, ποσό µειωµένο κατά 200 δισεκατοµµύρια σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά.

Τρίτη χρονιά

Tα «πρωτεία» των γυναικών δισεκατοµµυριούχων διατηρεί η κληρονόµος της L'Oréal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μέγιερ, η οποία είναι για τρίτη συνεχόµενη χρονιά η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσµο, µε περιουσία 80,5 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, ενώ εµφανίζει κέρδη σχεδόν 5 δισεκατοµµυρίων δολαρίων από πέρυσι. Για πρώτη φορά στην ιστορία της κατάταξης, ο πιο πλούσιος άνδρας και η πιο πλούσια γυναίκα της Γαλλίας είναι επίσης οι πλουσιότεροι στον κόσµο.

Σύµφωνα µε το «Forbes», ο Ελον Μασκ πέφτει στη δεύτερη θέση, µε περιουσία που εκτιµάται στα 180 δισ. δολάρια, ενώ φαίνεται ότι η επένδυση στο Twitter αποτέλεσε ολέθριο λάθος για τον ιδιοκτήτη της Tesla και της Space-X. Ακολουθούν ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος (114 δισ.), ο Λάρι Ελισον, συνιδρυτής της εταιρείας λογισµικού Oracle (107 δισ.), και ο επιχειρηµατίας Ουόρεν Μπάφετ (106 δισ.). Τη λίστα των δέκα πλουσιότερων ανθρώπων του κόσµου συµπληρώνουν οι Αµερικανοί Μπιλ Γκέιτς (104 δισ.) και Μάικλ Μπλούµπεργκ (94,5 δισ.), ο Μεξικανός Κάρλος Σλιµ και η οικογένειά του (93 δισ.), ο Ινδός Μουκές Αµπάνι (83,4 δισ.) και ο Αµερικανός Στιβ Μπάλµερ (80,7 δισ. δολάρια).

*Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 8/4/2023.