Μεγάλη ημέρα σήμερα για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που ξεκινάει την νέα πενταετή θητεία του μετά την άνετη νίκη σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου. 

21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών παρακολούθησαν την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ο οποίος έλαβε την εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής και αρχαιότερο βουλευτή τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Υπό βροχή, ο Ερντογάν έφτασε στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης κρατώντας ομπρέλα. Ακολούθησε η τελετή ορκωμοσίας, αφού προηγουμένως έλαβε τη σχετική εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στο πλαίσιο της τελετής, 101 βολές εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα από τις διοικήσεις των αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Η τελετή ξεκίνησε στις 15.00 ενώ στις 16:00 ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί ως είθισται το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και στις 17.00 και θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα προς τιμή των καλεσμένων. Αργότερα θα ανακοινώσει τους υπουργούς που θα απαρτίζουν την κυβέρνησή του, ενώ το απόγευμα, στις 19:00, θα ακολουθήσει δείπνο στο αρχοντικό Çankaya προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του Τούρκου προέδρου.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους … να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.



Υψηλοί προσκλεκλημένοι

Υψηλή είναι η εκπροσώπηση από τις Τουρκογενείς χώρες, θα παραστούν οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.

Παρών επίσης και ο Πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλα. Εκ μέρους της Ελλάδας θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, και θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων. Επίσης στην τελετή της ορκωμοσίας θα παραστεί και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από την Ευρώπη, θα παραστούν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Σρέντερ. Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ. Μεταξύ των πρωθυπουργών είναι ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.

Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στολτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.

Τα ονόματα που ακούγονται για την κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «πρωτοκλασάτοι» Μεβλούτ Τσαβούσογλου Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού μένουν εκτός κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει, επικρατέστεροι για τις θέσεις τους είναι οι:

–    Χακάν Φιντάν (ο διοικητής μυστικών υπηρεσιών) για υπουργός Εσωτερικών,

–    Γιασάρ Γκιουλέρ (ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων) για το υπουργείο Άμυνας

Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται ότι αναλαμβάνει την θέση του Φιντάν, ως διοικητής των μυστικών υπηρεσιών.