Τουρκία: Νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά - Τα πρόσωπα - έκπληξη Φιντάν και Γκιουλέρ
Ηχηρές είναι οι απουσίες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο
Χακάν Φιντάν
Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο 55χρονος Χακάν Φιντάν, αρχηγός επί 13 χρόνια της τουρκικής υπηρεσίας πληροφριών ΜΙΤ. Τα τελευταία χρόνια αναλάμβανε από αυτή τη θέση αποστολές σε σχέση με υποθέσεις που αφορούσαν στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, τη Συρία και τη Λιβύη, κατόπιν εντολών του προέδρου Ερντογάν.
Ο Χακάν Φιντάν ξεκίνησε την καριέρα του ως υπαξιωματικός και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο εξωτερικό στη Διεύθυνση Πληροφοριών και Επιχειρήσεων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έλαβε το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες και Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο του Maryland και στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό και το διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Bilkent, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.
Παραιτήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής θητείας του, και υπηρέτησε ως πολιτικός και οικονομικός σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών, επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA) και αναπληρωτής υφυπουργός στο Πρωθυπουργικό Γραφείο (υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας).
Παράλληλα με τα καθήκοντα αυτά, υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αναπτυξιακή Συνεργασία, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Αλληλεγγύης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΟΥΑΚ).
Έχει συντάξει ακαδημαϊκές μελέτες για τη διεθνή ασφάλεια, τη διεθνή ανάπτυξη και την τουρκική εξωτερική πολιτική. Υπήρξε μέλος ΔΕΠ με μερική απασχόληση στα πανεπιστήμια Hacettepe και Bilkent με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις.Γιασάρ Γκιουλέρ
Πολιτικός προϊστάμενος στο υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Γκιουλέρ.
Γεννήθηκε στο Αρνταχάν της ανατολικής Τουρκίας το 1954. Στη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 κρατήθηκε όμηρος από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. Το γεγονός αυτός έγινε αιτία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αμέσως μετά του ανέθεσε τη Διοίκηση της Χωροφυλακής, μεταξύ 2016 και 2017.
Εκτός από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η θητεία του σημαδεύτηκε από δύο ακόμη γεγονότα: α) Ο βομβαρδισμός και η δολοφονία από τουρκικά μαχητικά 34 πολιτών στο Ουλούντερε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με το Ιράκ, το 2011, όταν ο αντιστράτηγος τότε Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επειτελείου και β) η διαρροή στο Διαδίκτυο το 2014 της συνομιλίας που είχε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υφυπουργό Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας.
Ο στρατηγός Γκιουλέρ αποφοίτησε από τη Σχολή Πολέμου το 1974, τη Σχολή Διαβιβάσεων το 1975, την Ακαδημία Πολέμου του Στρατού το 1986 και την Ακαδημία Εθνικής Άμυνας το 1988. Υπηρέτησε ως επιτελικός αξιωματικός σε πληθώρα μονάδων των τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων και σε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ. Υπηρέτησε ως υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2013 και 2016.
Ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ διορίστηκε αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου το 2017 και από το 2018 είναι αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.